Több cég is inkább bitcoint bányászna az elfáklyázott földgázzal

2022 / 04 / 02 / Palotai Nándor
Több cég is inkább bitcoint bányászna az elfáklyázott földgázzal
Már évtizedek óta bevett szokás, hogy ha nem lehet rögtön a helyszínen hasznosítani vagy elvezetni a kitermelt földgázt, akkor a felesleget nemes egyszerűséggel elégetik. Néhány startup azonban meglátta a lehetőséget a kihasználatlanul elégő gázban.

Brutális mennyiségű földgáz pazarolódik el minden évben a fáklyázás gyakorlata miatt: csak 2021-ben az ilyen módon elégetett földgáz meghaladta 141 milliárd köbmétert, az elégetésével pedig körülbelül 265 millió tonna szén-dioxid, és közel 8 millió tonna metán került a légkörbe a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. A pazarló gyakorlat ellen azonban már többen is tettek lépéseket, a Világbank által meghirdetett Zero Routine Flaring by 2030 program egy évtizeden belül felszámolná a fáklyázást, ám ironikus módon csak azt azt aláírók 2018-ban összesen 76,4 milliárd köbméter gázt égettek el – csaknem nyolcszor annyit, mint amennyit Magyarország abban az évben felhasznált.

A földgáz elégetése még mindig a kisebbik rossz a környezet szempontjából: ugyanis ha a kútfúrók nem égetnék el a gáztöbbletet, hanem csak kieresztenék a légkörbe, akkor a földgázban található egyik fő alkotóelem, a metán – nagyjából húsz év alatt – körülbelül 84-86-szor erősebben járul hozzá az üvegházhatáshoz, mint a szén-dioxid. Ami energiaipari szempontból a bitcoint illeti, a kriptovaluta bányászata körülbelül 138 terrawatt/órát fogyaszt egy év alatt, amivel több országot is megelőz.

Az elfáklyázott földgáz, mint brutális mennyiségű kiaknázatlan erőforrás már több olyan cég figyelmét is elkeltette, amelyek kriptovaluták bányászására használnák az elégetett gázt. Tekintve, hogy a kriptovalutákat bányászók minden esetben olcsó energiát keresnek, a gázipari szereplők pedig a földgáz a lehető legjobb hasznosításban érdekeltek, így szinte csak idő kérdése volt ezen szereplők találkozása.

A CNBC a napokban számolt be róla, hogy az olaj- és gázipari óriás, az ExxonMobil egy denveri székhelyű céggel, a Crusoe Energy Systems nevű startappal dolgozik együtt azon, hogy Észak-Dakotában kísérletezzenek a bányászgépek rendszerre kapcsolásával és üzemeltetésével. Az egy évesre tervezett pilot program 2021 januárjában indult, és júliusban tovább bővült.

„Ez egy nagyszerű módja annak, hogy ezt a keresletet az elpazarolt energia irányába tereljük, és egyszerre két problémát megoldjunk: egyrészt enyhítünk a Bitcoin energiaéhségén, másrészt kezeljük valamennyire az energiaipart sújtó pazarlási problémát, a fáklyázás gyakorlatát” –

foglalta össze Cully Cavness, a Crusoe Energy Systems elnöke. A Crusoe az észak-dakotai, levegőminőségért felelő hatóságoktól összesen 20 darab, konténerbe épített bányászgép-generátor működtetésére kapott engedélyt, ezek közül 11-et használnak jelenleg is gázmezőkön, szerte az államban. A különleges generátorok közül kettő az XTO Energy, az Exxon olaj- és gázrepesztési leányvállalata által üzemeltetett kutakban működik Észak-Dakotában.

A Crusoe több mint 80 adatközpontjának többsége a nagyobbrészt az állam területén fekvő, palaolaj-lelőhelyekben (és ennek melléktermékeként földgázban) gazdag Bakken-régióban található. A Crusoe Energy Systems által követett kriptobányászati ​​megoldások körülbelül 63%-kal csökkentik a CO2-ekvivalens kibocsátást a folyamatos fáklyázáshoz képest.

Virágzik a „gázhajtású” kriptobányászat a régióban

A fentebb említett Észak-Dakota államban nem az Exxon és a Crusoe együttműködése az egyetlen projekt, ami a felhasználatlan gázt kriptobányászatra használná: az állam területén, hasonló projekten dolgozik még a szintén olaj- és földgáziparban tevékenykedő nagyvállalat, a ConocoPhillips is, mely a feleslegnek maradt földgázt kriptobányászoknak értékesíti, azt azonban nem árulta el, hogy melyik cég a partnere, annyit viszont lehet tudni, hogy a cég célkitűzései közt szerepel, hogy 2025-ig teljes mértékben beszüntesse a fáklyázást az üzemi területein.

Az előbbi, nagyvállalati együttműködésekhez képest a Giga Energy Solutions egy sokkal családiasabb hangulatú vállalkozás, egy igazi startup: a cég alapítói mindketten csupán 23 évesek. Brent Whitehead, az olaj- és gáztermelők családjából származó mérnök, valamint Matt Lohstroh végzős közgazdászhallgató és Bitcoin-rajongó egyesítették gyepgondozásból és tereprendezésből felhalmozott vagyonukat, és együtt megalapították a Giga Energy Solutions céget. A Giga annak ellenére, hogy fiatal cég, 11 alkalmazottat foglalkoztat, és már több mint 20 olaj- és gázipari vállalattal kötött megállapodást, és tárgyalásokat folytat állami befektetési alapokkal. A két fiatal eddig már négymillió dollár nyereségnél jár.

A fáklyázás és a kriptobányászat egymásra találása azonban nem csak a bányászgépeket üzemeltetőknek termelt nyereséget, de Észak-Dakota államban is mérhető már a pozitív hatása: egy márciusi jelentésben az észak-dakotai, természeti erőforrásokért felelő minisztérium úgy becsülte, hogy mostanra már a földgáz csaknem száz százalékát sikeresen fel tudják használni. Ezzel a környéken működő, többletgázból kriptovalutákat bányászó embereknek a kitűzött célt is sikerült túlteljesíteniük, a helyi vezetés ugyanis 2014-ben még egy 74%-os földgáz-befogási célt tűzött ki maga elé, mostanra azonban a kriptobányászok megjelenésének és megoldásainak köszönhetően a felgyülemlett és feleslegessé vált földgáznak már a 93-94%-át fel tudták használni.

(Borítókép: Getty Images , fotó: Crusoe Energy Systems)

Az EU be akarta tiltani a bitcoint környezetvédelmi okokból, de végül ejtették a javaslatot Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága a kriptovaluták szabályozásán dolgozik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.