Több száz alkalmazás figyeli, hogy merre járunk, hogy aztán eladják az adatainkat

2020 / 12 / 12 / Pőcze Balázs
Több száz alkalmazás figyeli, hogy merre járunk, hogy aztán eladják az adatainkat
A Google egy, az Apple két hetet adott a fejlesztőknek, hogy eltávolítsák alkalmazásaikból az X-Mode nevű cég kódját, melynek segítségével a felhasználók pontos földrajzi helyzetét bocsátják áruba. A vevők közt ott van az amerikai hadsereg is.

Az X-Mode üzleti modellje egyszerű: fejlesztőknek fizet azért, hogy automatikusan hozzájusson az adatainkhoz. Egy lelkes csapat készít egy aranyos iPhone- vagy Android-játékot, pénzt is keresnének vele, ezért amellett, hogy a nehezebb pályákért elkérnek pár dollárt vagy reklámokat jelenítenek meg, beillesztik az X-Mode kódját az alkalmazásukba. A cég így a weboldala szerint hozzáfér a felhasználó pontos helyzetéhez (GPS, wifi és mobil adótorony adatok alapján); hogy hol ácsorog az illető hosszabb ideig; hogy milyen Bluetooth, NFC vagy más IoT eszközök közelében jár; az egyedi hirdetési azonosítókhoz, amelyeket a személyre szabott hirdetéseket kiszolgáló cégek használnak; a rendszeridőhöz; a telefon hardverbeállításaihoz vagy egyéb rendszer eseményekhez, mint a készülék lefagyása; illetve a készülék típusához, az operációs rendszer verziószámához, a szolgáltatóhoz, az IP-címhez, és hogy mely egyéb X-Mode alkalmazások futnak a telefonon. Érdemes lenne megnézni a cég vezetőit, ahogy megpróbálják egy szuszra felsorolni, mi mindent tudnak meg rólunk. Játékfejlesztőink ezért cserébe pénzt kapnak, ötvenezer amerikai felhasználóért körülbelül ezerötszáz dollár jár. Az X-Mode-tól pedig, szintén a weboldaluk szerint, hirdetők, kutatók, piackutatók, és okos város szakemberek vásárolják meg ezt a tudást.

Semmi személyes

A cég azt állítja, hogy személyes adatokhoz nem fér hozzá, ami valószínűleg igaz is. Viszont az általuk rögzítetteket más adatforrásokkal kombinálva már rá lehet találni valakire, ha nagyon szeretnénk. A Motherboard szeptemberben egy HYAS nevű cégről írt, akik részben az X-Mode adataira támaszkodva ígérik, hogy "a küszöbükig" követnek hackereket. Novemberben ugyanitt már arról számoltak be, hogy az amerikai hadsereg közvetlenül az X-Mode-tól vásárol adatokat; elképzelhető, hogy egy közel százmillió letöltésnél járó Korán app felhasználóira is kíváncsiak. A The Verge a The Washington Postra hivatozva azt írja, hogy ez lehetett az a pont, ami már az Apple-nek és a Google-nek is sok volt, ezért kikötötték, hogy mostantól egy appban sem lehet használni az X-Mode kódját. A fejlesztőknek heteik vannak arra, hogy eltávolítsák azt alkalmazásaikból.

Mit tehetek?

Az X-Mode-hoz hasonlóan sok más cég is dolgozik azon, hogy megtudjon rólunk dolgokat, és áruba bocsássa azt. A legtöbb, amit tehetünk, amint erre a The Verge is emlékeztet, hogy tudatosan bánunk az adatainkkal: például ha egy alkalmazás rákérdez, hogy megfigyelheti-e, hogy hol vagyunk, elsőként gondoljuk végig, hogy vajon miért akarja tudni. Egy időjárás-app valószínűleg azért, hogy ne a belgrádi zivatarokról küldjön nekünk figyelmeztetést - egy elemlámpa-app valószínűleg azért, hogy megtudjanak rólunk valamit, valamiért. Legalább az utóbbinak ne adjunk arra engedélyt, hogy eladja, amit tud rólunk - de az időjárás alkalmazásba is begépelhetjük, hogy épp merre járunk, ahelyett, hogy szabadon követne minket.

(Fotó: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.

A Facebook fizetni fog hangfelvételeinkért az USA-ban - miután tavaly lebukott a rögzítésükkel A Facebook pénzt kínál majd néhány felhasználónak a hangfelvételeikért, melyeket a beszédfelismerő technológia fejlesztésének elősegítésére használnak fel - jelentette be a cég február végén.

Itt megnézheted az összes olyan oldalt, ami adatot szolgáltat rólad a Facebooknak Előre szólunk, megdöbbentően hosszú a lista.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.