Több száz ókori római erődöt fedeztek fel kémműholdak segítségével

2023 / 10 / 30 / Bodnár Barna
Több száz ókori római erődöt fedeztek fel kémműholdak segítségével
A régészek az 1960-as és 70-es évekből származó, titkosítás alól feloldott műholdfelvételeket használtak fel, ezzel 396 darab, eddig felfedezetlen római kori erődöt feltárva a mai Szíria és Irak területén.

Az 1930-as évek óta elfogadott, hogy az akkoriban felfedezett, az ókori Római Birodalom keleti részén húzódó erődrendszer védelmi vonalat képezett, hogy megvédje a birodalom keleti határát az arab és perzsa betörésektől. Az első tanulmányt ezzel kapcsolatban Antoine Poidebard atya, francia tájrégész, jezsuita misszionárius és pilóta tette közzé 1934-ben. Poidebard ekkor 116 erődöt dokumentált, amelyek vonalát a Római Birodalom keleti határának hitték. Egy új kutatás azonban cáfolja ezt az elméletet, ugyanis kiderült, hogy a Poidebard által felfedezett építmények vonalától keletre és nyugatra is több száz további erőd húzódik.


1934-es légi felvételek a vizsgált régió római erődjeiről. Fotó: Antoine Poidebard atya

A Dartmouth College tudósai a hidegháború idejéből származó, titkosítás alól feloldott, megfigyelő műholdak felvételeit használták fel az Antiquity folyóiratban közzétett kutatás során, így derült fény az eddig ismeretlen erődökre. A világ első kémműholdjai által készített, nagy felbontású képeket tanulmányozva a csapat 396 további építményt azonosított, amelyek óriási területen szóródtak szét a régióban keletről nyugatra, ez pedig nem támasztja alá azt a korábbi elméletet, hogy az erődök a birodalom keleti határfalát alkották.

A kutatók azt feltételezik, hogy az erődöket valójában a régiók közötti kereskedelem támogatására építették, illetve a keleti tartományok és a nem római területek között közlekedő karavánok védelmére, valamint a kelet és nyugat közötti kommunikáció megkönnyítésére. Ez egyben azt is jelentheti, hogy

a római világ határai kevésbé voltak merevek és kirekesztőek, mint korábban hitték, és a keleti római határ valószínűleg nem volt állandó erőszakos konfliktusok helyszíne.

Annak ellenére, hogy a rómaiak társadalmában a katonai tevékenység kulcsfontosságú volt, egyértelműen nagyra értékelték a kereskedelmet és a kommunikációt is a nem közvetlenül az ellenőrzésük alatt álló régiókkal. Ezért a jelenlegi felfedezés drámai hatással lehet a római határvidékről alkotott képünkre.


A Poidebard (fent) és a Dartmouth College tudósai (lent) által felfedezett erődök eloszlását bemutató térkép. Forrás: Antiquity (2023).

A 60-as, 70-es évekből származó műholdfelvételeken egyébként a Poidebard által, 1934-ben felfedezett 116 erődítmény közül már csak 38-at tudtak egyértelműen beazonosítani. Ez nem csak azt jelenti, hogy ezek a régészeti szempontból fontos maradványok valószínűleg rég megsemmisültek, de azt is, hogy az újabb felvételeken látható erődök jó része is elpusztulhatott az azóta lezajló mezőgazdasági tevékenység, városi fejlesztések miatt.

Ahogy egyre több titkosítás alól feloldott képanyag, például az U2 kémrepülőgépek felvételei válnak elérhetővé, újabb régészeti felfedezésekre lesz lehetőség. A kutatók szerint a hatalmas mennyiségű adat gondos elemzése óriási lehetőségeket rejt magában a közel-keleti és azon túli jövőbeli felfedezések szempontjából.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.