Többszázezer forintért teszik le az autójukat öt hétre az Uber kísérletében részt vevők

2024 / 07 / 02 / Pőcze Balázs
Többszázezer forintért teszik le az autójukat öt hétre az Uber kísérletében részt vevők
Az autómegosztó, mikromobilitási és taxiszolgáltatók egyik legvonzóbb ígérete, hogy idővel csökkenteni tudják a saját tulajdonú autók számát. Az Uber 2023-ban Ausztráliában kért meg helyieket arra, hogy próbálják ki, hogy milyen érzés lemondani a kocsijukról, most az amerikaiakon és a kanadaiakon a sor.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az Egy autóval kevesebb névre hallgató programra most százhetvenöten jelentkezhetnek Los Angelesben, San Franciscóban, Chicagóban, Washington DC-ben, Miamiben, Torontóban és Vancouverben. A kiválasztottak öt hétre lemondanak arról, hogy használják a kocsijukat, cserébe kapnak ezer dollárt, pontosabban egy ötszáz dolláros utalványt, amit uberes taxizásra, illetve lime-os rollerezésre és biciklizésre; kétszáz dollárt autóbérlésre és autómegosztásra; háromszázat egyéb közlekedési módokra költhetnek. Emellett az Uber előfizetéses szolgáltatására is jogosulttá válnak, amelyben némi visszatérítést kapnak az útjaik után, illetve ingyen szállítják hozzájuk házhoz a bevásárlásaikat.

Nem "autómentes", hanem "kevésbé autós" életmód

A cég fenntarthatósági vezetője a The Verge-nek nyilatkozva kiemelte, hogy "sok utasuk" beszél arról, hogy csökkentené az autóhasználatát, hogy több teret engedjen a tömegközlekedésnek, a mikromobilitásnak vagy épp a gyaloglásnak. A 2023-as ausztrál kísérletük visszaigazolta, hogy valóban ez történik, de csak akkor, ha legalább négy alternatív közlekedési mód áll a rendelkezésükre. Ezzel együtt az ottani résztvevők nem adnák el a gépjárműveiket azonnal, legfeljebb "a közeljövőben", és a jelentkező amerikaiak sem kell, hogy a garázsban tartsák a családjuk második kocsiját, ha van olyanjuk. Az Uber mellett a szintén amerikai Lyft is végzett egy hasonló kísérletet hat évvel ezelőtt, többszáz résztvevővel, melynek végén a leglelkesebbek még el is adhatták az autójukat egy ezzel foglalkozó portál segítségével.

Budapesten, ahol egy éves Bubi biciklibérlet nyolcezerötszáz forintba, egy havi BKK-bérlet körülbelül ugyanennyibe kerül, és több autómegosztó és mikromobilitási vállalat működik, talán az ezer dollár töredéke is elég lenne arra, hogy a kíváncsiak kipróbálják, hogy mennyi nyűgtől szabadulnak meg, és mennyi nyűgöt szabadítanak magukra, ha egy hónapig nem használják az autójukat.

(Borítókép: Frederik Højfeldt Nielsen/Unsplash)


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.