Az űrből látszik igazán, mennyire hatalmas volt az elmúlt évtized egyik legnagyobb vulkánkitörése

2022 / 01 / 16 / Bobák Áron
Az űrből látszik igazán, mennyire hatalmas volt az elmúlt évtized egyik legnagyobb vulkánkitörése
A Tonga mellett fekvő Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tűzhányó magyar idő szerint szombat reggel tört ki, több mint egyméteres szökőárt szabadítva a csendes-óceáni szigetországra. A kitörés hangját több ezer kilométerről is hallani lehetett, és az Egyesült Államoktól Ausztráliáig számos országban cunamiriadót rendeltek el miatta.

A kitörés után nem sokkal Japán bizonyos részein már 1,2 méteres hullámokat mértek, de Hawaiiról, sőt, még Alaszkából is érkezett jelentés szökőárról. Ennek fényében szinte csodával határos, hogy Tongából egyelőre nem érkeztek hírek áldozatokról, noha a 176 szigetből álló, mintegy százezer lakosú ország alig harminc kilométerre fekszik a Hunga Tonga-Hunga Ha'apaitól.

A vulkánkitörés által keltett szökőár 1,2 méteres hullámokkal érte el a szigetország partjait, aminek lakói a beszámolók szerint igyekeztek magasabb helyekre menekülni az áradás elől. A mintegy húsz kilométer magasra kilövellő vulkáni hamu az ország fővárosában, Nuku'alofaban is szinte mindent beborított, a kitörés emellett hosszabb áramszünetet is okozott a városban, ahol az internet- és a telefonszolgáltatásban is kimaradások voltak. A kitörés egy érdekes meteorológiai jelenséget is okozott, ugyanis a Vaisala nevű, meteorológiai eszközök gyártásával foglalkozó vállalat arról számolt be, hogy a területen a kitörést követő órákban nagyjából négyszázezer villámlást regisztráltak.

Shane Cronin, az Aucklandi Egyetem vulkanológusa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a január 15-i az elmúlt évtized egyik legnagyobb vulkánkitörése volt, Tongában pedig legalább harminc éve nem tapasztalhattak ilyen erejű kitörést. A szombati eseményt két meteorológiai műhold, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal által üzemeltetett GOES-17 és a japán meteorológiai ügynökség Himavari-8 műholdja is megörökítette az űrből.

Tongában nem ritkák a vulkánkitörések, hiszen az ország az úgynevezett Tűzgyűrű régióban fekszik, egy olyan területen, ahol a világ legaktívabb tűzhányóinak a jelentős része található. A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai utoljára alig három héttel ezelőtt, december 20-án tört ki, igaz, az a kitörés alig hetedakkora erejű volt mint a mostani. Beszámolók szerint a szombati kitörés hangját még a 2500 kilométerre fekvő Új-Zélandon is lehetett hallani, a Tongától nagyjából 760 kilométerre fekvő Fidzsin pedig valakinek sikerült is megörökítenie a pillanatot, amikor a hangrobbanás elérte a szigetet.

(Live Science, Gizmodo, Futurism, BBC, PetaPixel, Wikipédia, Borítókép: NOAA)

A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
A test a ghrelin peptidhormon termelésével jelzi, hogy itt az ideje az evésnek. De honnan tudjuk, hogy mikor érdemes leállni? A videóból kiderül.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.