Történet az űrállomáson rekedt számítógépről

2019 / 12 / 29 / Felkai Ádám
Történet az űrállomáson rekedt számítógépről
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) két szerver működik, melyek a „Spaceborne Computer” nevű kísérlet részei. A kísérlet lényege, hogy kiderüljön, kereskedelmi forgalomban kapható eszközök miként képesek kiállni a világűr viszontagságait. Az eszköz, melyet a Hewlett Packard készített, jelölheti ki a jövő űrszámítógépeinek az útját.

A számítógépet 2017-ben szállították az ISS-re egy SpaceX Dragon kapszulában. A Földön két ugyanilyen rendszer működik amolyan kontroll csoportként. Természetesen erős gépekről beszélünk, ugyanakkor nem olyanokról, amiket direkt űrutazásra terveztek.

Az űrutazás jövőjét ugyanis a kereskedelmi vállalatok jelenthetik, az ehhez vezető utat pedig olyan eszközök használata jelenti, melyeket nem hatalmas összegekből, állami költségvetésből fejlesztenek ki erre a célra, hanem már a kereskedelmi forgalomban rendelkezésre állnak.

A kísérlet elsődleges célja az volt, hogy jelentős adatmennyiséget futtassanak változó sugárzású környezetben, például a nap által kibocsájtott, erősödő és gyengülő sugárzást értve itt. A szervereket nem valamiféle pajzzsal védték ettől, hanem napviharok esetén visszaváltottak biztonságos üzemmódra, majd az esemény elmúltát követően végigfuttattak egy ellenőrzést, végül visszatértek a normál működéshez.


Spaceborne Computer: izometrikus nézet

 

Kiderült az is, hogy a szerver sebességének és energiafelhasználásának a csökkentése révén az eszköz megőrzi a működőképességét az erősebb sugárzás közben is. Mindez azt jelenti, hogy a szerverek védelme biztosítható szoftveres úton, automatikus biztonsági módba léptetéssel, és nem kell drága, nehézkes sugárzásvédő pajzsokkal körbebástyázni azt.

Ugyanakkor a teszt néhány nem várt eredménnyel is járt. Például nem bizonyult igaznak az az előzetes feltételezés, hogy az ISS-en állandó, megbízható hálózati kapcsolat működik.

A jövőben tehát a szoftvereket úgy kell programozni, hogy számolnak a gyakoribb hálózati problémákkal is. A másik megoldandó probléma az volt, hogy az asztronauták és a kozmonauták jellemzően nem programozók, tehát a használati utasításokat részletesebbé kellett tenni, átírni őket úgy, hogy az az IT-ben kevésbé jártasak számára is érthetőek legyenek, mindezt úgy, hogy tekintetbe veszik a világűrt is, mint környezetet.

A gépet egyébként már 2018-ban haza kellett volna szállítani, ám miután az ezt lehetővé tevő orosz űrkapszula kilövését elhalasztották, a számítógép az ISS-en rekedt. A múlthéten karbantartást végeztek rajta, tehát a gép még mindig működik, a hazaszállítása pedig 2020 tavaszára tolódott (pontosabb dátum nem ismert jelenleg). Ha pedig az eszköz visszakerül a Földre, a HP elérhetővé teszi azt a kutatók számára, így remélhetőleg még több derül majd ki az űrben használt számítógépek ideális szoftveres környezetéről.

(Kép: NASA, forrás: Popular Mechanics)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.