Törvényhozók szerint a Google buktathatja le az illegális abortuszt igénybe vevő nőket

2022 / 05 / 27 / Pőcze Balázs
Törvényhozók szerint a Google buktathatja le az illegális abortuszt igénybe vevő nőket
Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezheti az abortusszal kapcsolatos törvényeket ötven éve meghatározó ítéletét. Negyven amerikai törvényhozó ezért levelet írt a Google vezérigazgatójának, hogy változtassanak a helymeghatározási adatokkal kapcsolatos megoldásaikon.

"Aggódunk, hogy egy olyan világban, amelyben illegális lehet az abortusz, a Google jelenlegi adatgyűjtési és -tárolási gyakorlata, melynek során tetemes mennyiségű mobiltelefonos helyadatot kezel, lehetővé teszi a szélsőjobboldaliaknak, hogy rajtaüssenek azokon, akik ilyen eljárást vesznek igénybe" - fogalmaz a negyven demokrata képviselő által aláírt levél. "A Google többszázmillió okostelefon-tulajdonos helymeghatározási információit gyűjti be, amelyet rendszeresen megoszt a kormányzati szervekkel" - folytatják a politikusok az Ars Technicán olvasható hír szerint. Ugyan üdvözlik, hogy a cég csak akkor ad át ilyen információkat, ha arra bíróság kötelezi, de az abortusz kriminalizálása esetén nem lenne lehetetlen beszerezni egy ilyen engedélyt. Épp ezért azt kérik, hogy a Google ne gyűjtsön be "szükségtelen" geolokációs adatokat, illetve amit begyűjt, azt aggregálva és anonimizálva tárolja.

"A Google nem engedheti meg, hogy a hirdetésekhez készült digitális infrastruktúráját a nők ellen fordítsák" - írják.

Különös módon a levél meglehetősen éles határvonalat húz az iOS és az Android között, a törvényhozók szerint ugyanis "az Apple megmutatta, hogy nem szükséges ilyen invazív nyomkövető adatbázisok alkalmazása". Ez összhangban van az Apple minden fórumon ismételt mantrájával, mely szerint ők a magánszférát jobban tisztelő vállalat. A cikk szerint az iPhone-ok anonimizálva küldik el a cégnek a wi-fi pontokkal és az adótornyokkal kapcsolatos, a felhasználó helyzetét meghatározni képes adatokat, a nyomkövető Lokátor alkalmazáshoz szükséges információkat pedig csak huszonnégy óráig tárolják. Ugyan az Android felhasználóknak is jóvá kell hagyniuk az adatgyűjtést, de az Ars Technica emlékeztet: egy per szerint a Google saját dolgozói is úgy gondolják, hogy "zavaros, sőt, elképzelhető, hogy félrevezető" az Android ebből a szempontból.

Szakértők szerint ha az 1973-as, az abortusszal kapcsolatos törvényeket meghatározó precedens, a "Roe Wade ellen" már nem lesz érvényes, akkor huszonhat amerikai államban valószínűleg illegális lesz a beavatkozás. Jelenleg egy Texas-i törvény a terhesség hatodik hetének a környékére, az első szívverés idejére teszi a tilalom időpontját, amikor sok nő számára még nehezen megállapítható, hogy várandós.

(Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.