Tovább dolgozik a digitális euró bevezetésén az Európai Központi Bank
2021 / 07 / 16 / Pőcze Balázs
Tovább dolgozik a digitális euró bevezetésén az Európai Központi Bank
Az Európai Központi Bank (EKB) két éven át tartó vizsgálatba kezdett, hogy felvázolja az európai közös pénz digitális változatának a pontos működését. Az előzetes kutatások alapján nincsenek technikai akadályai a bevezetésnek.

"Kilenc hónapja adtuk ki a beszámolónkat a digitális euróról. Azóta további vizsgálatokat folytattunk, megkérdeztünk polgárokat és szakértőket is, és végeztünk néhány kísérletet, amelyek biztató eredményekkel zárultak. Ezek alapján magasabb fokozatba kapcsolunk, és elindítjuk a digitális euró projektet" - mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke, aki a központi bankok által kibocsátott pénzt "a pénz legbiztonságosabb formájának" nevezte. A következő két évben egy munkacsoport felvázolja a fizetőeszköz működését és terjesztését. Ez nem jelenti azt, hogy már eldőlt, hogy valóban kibocsátanak digitális eurót, és azt is leszögezték, hogy az

nem helyettesíti, hanem kiegészíti a készpénzt

Az EKB közleménye szerint a fizetőeszköz pontos működését a polgárok, a kereskedők és a köztes szolgáltatók igényei alapján fogják kialakítani. A cél, hogy egy "rizikómentes, könnyen hozzáférhető és gazdaságos" formát határozzanak meg. Ehhez fókuszcsoportos kutatásokat folytatnak, koncepciókat és prototípusokat készítenek, de arra is figyelnek, hogy milyen törvényi változásokra lenne szükség, ha a bevezetés mellett döntenének. Fel fogják mérni, hogy a digitális eurónak milyen hatása lehet az európaiak életére és a gazdaságra. Eldöntik, hogy milyen üzleti modell alapján működnének együtt az ökoszisztémához szükséges, felügyelt szolgáltatókkal.

Az elmúlt kilenc hónapban az EKB négy kulcsterületen végzett vizsgálatokat: hogyan működjön a digitális euró főkönyve; hogyan lehetséges a magánszféra védelme és a pénzmosás elleni küzdelem; mennyi digitális pénz lehessen forgalomban; illetve hogyan legyen minden helyzetben, akár internetkapcsolat nélkül, valamint minden, akár fogyatékkal élő polgár számára hozzáférhető a rendszer. Arra is figyelmet fordítanak, hogy a centralizált és decentralizált elemekkel egyaránt dolgozó megoldások hogyan nem rónak akkora terhet a környezetre, mint akár a bitcoin bányászata és forgalmazása.

Lagarde korábban azt nyilatkozta, hogy a digitális eurót már négy év múlva bevezethetik.

(Kép: Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.