Több mint egymilliárd felhasználó adata került ki ellenőrizetlenül egy szerverre
Több mint egymilliárd felhasználó adata került ki ellenőrizetlenül egy szerverre
2019 / 11 / 26 / Bobák Zsófia
Az utóbbi idők egyik legnagyobb adatszivárgási ügye lehet a mostani eset, több, mint 4 terabájtnyi adat került ki ellenőrizetlenül,  telefonszámokkal, személyes adatokkal, felhasználónevekkel.

A Night Lion Security és Data Viper szakembere, Vinnie Troya fedezte fel nemrég a kiszivárgott adatokat, majd egyből értesítette a hatóságokat. A hatalmas méretű anyag LinkedIn és Facebook profilokat, email-címeket, telefonszámokat, életrajzokat tartalmazott, és bárki hozzáférhetett, mivel az állományt semmiféle jelszó nem védte. Az Android Police portál szerint az adatokat két cég, a People Data Labs és az oxydata kezelte, de a Data Viper megkeresésére a cégek elmondták, fogalmuk sincs, hogyan kerülhettek ki az információk, vagy ki a felelős a szivárgásért, mivel nem az ő tulajdonukban vannak a szerverek.

Az ügyben nyomozó biztonsági kutatók egyelőre nem kaptak felvilágosítást a felhő-szolgáltatást nyújtó cégtől sem, ironikus módon pontosan azért, mert titoktartási kötelezettségük miatt nem adhatnak ki adatokat az ügyfeleikről. Mindenesetre úgy tűnik, a People Data Labs vagy az oxydata egyik ügyfele lehet a ludas. Nem bizonyított, hogy szándékos lopásról lenne szó, lehetséges, hogy egyszerűen nem megfelelően tárolták az adatokat, ami persze nem mentő körülmény. 

Az Android Police szerint, a történelem negyedik legnagyobb adatszivárgási ügye lehet a mostani eset. Mivel a People Data Labs elsősorban kanadai, brit és amerikai ügyfelekkel dolgozik, feltételezhető, hogy a szerverre kikerült állományok is ilyen nemzetiségű emberektől származnak, de ha valaki ellenőrizni szeretné a saját emailjét, a haveibeenpwned.com oldalon megteheti.

 

(Forrás: hvg, Fotó: Pixabay)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.