Tucatnyi új hatalmas objektum a Plútó mögött – a Naprendszer eddig ismeretlen szegletére nyílhat rálátásunk

2023 / 10 / 06 / Felkai Ádám
Tucatnyi új hatalmas objektum a Plútó mögött – a Naprendszer eddig ismeretlen szegletére nyílhat rálátásunk
Lehetséges, hogy a csillagászok tucatnyi nagy objektumot észleltek a Kuiper-övön túl, Naprendszerünk peremén, ami arra utal, hogy a Plútó pályáján túl egy másik, az előzőhöz hasonlóan masszív, “második Kuiper-öv” rejtőzhet.

A tudósok egy tucat nagy objektumot találhattak a Kuiper-övön túl, ami akár egy “második Kuiper-öv” létezésére is utalhat. Ezeket az objektumokat körülbelül 60 csillagászati egységnyire (CsE) fedezték fel a Naptól, ami alapján akár a Naprendszer egy eddig fel nem fedezett szegletére nyílhatott rálátásunk.

A fenti eredményeket márciusban prezentálták egy konferencián, és ezek a mesterséges intelligencia segítségével készültek a Subaru teleszkóp adatainak a felhasználásával. A felfedezés megkérdőjelezi a Naprendszer határainak jelenleg elfogadott terjedelmét, és mindez ráadásul a rendszerünk tömegének jelentős növekedésével is járna – ez a modell így jobban igazodna ahhoz is egyébként, amit a csillagászok más csillagrendszerekben észleltek. Természetesen akadnak kritikus hangok is, melyek szerint további megerősítésre lenne szükség ahhoz, hogy bármi biztosat kijelenthessünk.

A Kuiper-öv, a Neptunuszon túli régió olyan törpebolygókat tartalmaz, mint a Plútó, valalmint itt találhatóak a legnagyobb, ismert aszteroidák is – ez a régió 30 és 50 csillagászati egység (CsE) távolságra helyezkedik el a Naptól. A CsE a Föld keringési sugara a Nap körüli pályán, és a fény ezt a távolságot az űrben körülbelül 8 perc alatt teszi meg. Ha pedig valóban létezik a kilencedik bolygó, valószínűleg az is itt található – ugyanakkor az övön túl eddig csak nagyon kevés masszív objektumot fedeztek fel a Naprendszerben.

Ezen változtatnak tehát a mostani eredmények, melyek nem egy, de rögtön egy tucat hatalmas objektum potenciális létezését támogatják – ezek a testek, már amennyiben tényleg léteznek, a Naptól 60 CsE távolságra találhatóak.

A kutatók akkor tették ezt a felfedezést, amikor új célpontokat kerestek a NASA New Horizons űrszondája számára – ez a szonda, amely közelről vizsgálta a Plútót és az Arrokothot, és jelenleg körülbelül 57 CsE távolságra van a Naptól, miközben továbbra is a heliopauza felé tart. A csapat a mesterséges intelligenciát is bevetette, hogy gyorsan átvizsgálja a Subaru teleszkóp adatait – a “gépi agy” segítsége nélkül ez a folyamat sokkal tovább tartott volna – számol be a felfedezés körülményeiről a Live Science.

A Naprendszer határa hagyományosan a heliopauzáig terjed (ez az a sáv, ahol a nap befolyása alábbhagy) – azonban ennek az általunk igencsak ismert rendszernek is lehetnek tehát még eddig gondosan takargatott titkai a fent említett megfigyelés alapján. Az Oort-felhő, az üstökösök és aszteroidák hatalmas tárháza, a heliopauza túloldalán található, és legalább 1000 CsE távolságig nyúlik. Ha azonban az újonnan észlelt objektumok valóban léteznek, akkor az átírja a Naprendszer eddig általunk ismert határait, nem mellesleg pedig jelentős extra tömeget ad hozzá a rendszerünkhöz.

További érdekesség, hogy a kutatók szerint a Kuiper-öv és az újonnan megfigyelt objektumok közötti jelentősebb, 10 CsE távolság arra utal, hogy valami masszívabb dolog húzza el őket az övtől, ami akár egy másik távolabbi Kuiper-öv lehet, tele ismeretlen objektumokkal.

Az eredményeknek természetesen akadnak kritikusai: Júniusban a chilei Víctor M. Blanco teleszkóppal végzett hasonló felmérés ugyanis egy másik égboltfolton mindössze egyetlen objektumot talált 50 CsE távolság felett. Annak a kutatásnak a vezetője, Pedro Bernardinelli nem érti, hogy ők miért csak egy objektumot fedeztek fel, míg a mostani kutatás tehát tucatnyit is talált. Bernardinelli szerint persze elképzelhető, hogy a csapatának pusztán csak “nem volt szerencséje”, de erre azért kicsi az esély. Jelenleg egyébként a kettő közül még egyik tanulmány sem esett a tudományos elbírálási folyamaton.

(Kép: Pixabay/WikiImages)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.