Tudod mekkora a legnagyobb ragadozó dinoszaurusz-lábnyom a világon?

2020 / 04 / 05 / Justin Viktor
Tudod mekkora a legnagyobb ragadozó dinoszaurusz-lábnyom a világon?
Ha szóban forgó lábnyom tulajdonosa még mindig odakünn kóborolna, akkor lenne miért aggódnunk éles fogait és öles lépteit is számításba véve. A tiszteletet parancsoló rekordlábnyomot a mai Bolívia földjeit taposva hagyta ránk egykori tulajdonosa.

115 cm

Sebastian Apesteguia paleontológus szerint az eddigi csúcstartó húsevő dinoszaurusz-lábnyomot Új-Mexikóban találták, és 110 centiméteres volt, de ez a frissebb, nagyobb is.. Grover Marquina idegenvezető, még 2016-ban, a Maragua-kráter mentén túrázott, amikor szó szerint belebotlott a megkövesedett lábnyomba, nagyjából 65 km-re a fővárostól Sucre-tól. A bemélyedés meghaladja a 115 centimétert, jelentette Apesteguia. Általában az ilyen típusú talplenyomatok 85 és 100 centiméter közötti hosszúságúak.


Sebastian Apesteguia paleontológus egy újonnan felfedezett dinoszaurusz lábnyommal Bolíviában.

Abelisaurus

Az argentínai Buenos Airesben dolgozó Apesteguia elmagyarázta, hogy a lábnyom valószínű tulajdonosa egy hatalmas dinoszauruszfaj példánya lehetett, mely talán az Abelisaurus nemzetség részét képezi. Az Abelisaurus család ragadozói kétlábú vadállatok voltak, körülbelül 70 millió évvel ezelőtt. Erőteljes állkapocs, 12 méteres termettel, és elsatnyult felkarokkal jellemezte ezeket az állatokat, melyek bátran felvehették volna a versenyt a talán legismertebb és leghírhedtebb Tyrannosaurus rex-el, vagy akár Megaraptorral - egy igazán vad lénnyel, amelyet a Patagónia régióban fedeztek fel korábban.

A lábnyom nemcsak méretével állított fel új rekordot, de kihívást támasztott egy korábbi elméletnek is, mely a “Dinoszauruszok korának" utolsó időszakaként ismert Kréta-korban, Dél-Amerikában létezett őskori lényekkel kapcsolatos.


Sebastian Apesteguia paleontológus méri a húsevő ragadozók által körülbelül 80 millió évvel ezelőtt hagyott lábnyomot, amely a maga valaha talált legnagyobb ilyen lenyomat, a Maragua Syncline kráterben, Bolíviában, 2016. július 21-én. (Kép: David Mercado)

Több kérdés mint válasz

A lábnyom felfedezése ugyanis azt jelenti, hogy a hatalmas dinoszauruszok kétségtelenül éltek még a Kréta időszak második felében is, amit eddig figyelmen kívül hagytak - mondta el Apesteguia.

Az igazán nagy dinoszauruszokról eddig úgy vélték, hogy a kontinensen 100 millió évvel ezelőtt léteztek, nem pedig 70 millió évvel ezelőtt, és ezek szerint tévedtek - tette hozzá.

A körülményeket tisztázandó, a hatalmas aszteroida, mely mozgásba lendítette a kaszát a dinoszauruszok nemzetségeinek nyakmagasságában, körülbelül 66 millió évvel ezelőtt találta el a Földet. A rekorderhez hasonló dinoszaurusz lábnyomok a régióban mindazonáltal meglehetősen gyakoriak - magyarázta Apesteguia.

Korai krétakori fosszilis lábnyomokat felfedeztek már Bolíviában, kisebb méretűeket Chilében, Brazíliában és Argentínában is. Valójában a tudósok 2016 januárjában ugyanezen húsevő faj lábnyomait is megtalálták már, ám azok “csupán” 104 centiméter hosszúak voltak. Ez a legfrissebb felfedezés azonban ettől még nem kevésbé lenyűgöző, és segíthet a tudósoknak jobban megérteni bolygónk múltját, és a lényeket, melyek több millió évvel ezelőtt éltek rajta.

(Forrás: Geologyn Képek: Sebastian Apesteguia, Wikimedia)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.