Új akkumulátor-technológiával 90 százalékkal lesznek olcsóbbak a lítium-ion cellák

2020 / 07 / 14 / Justin Viktor
Új akkumulátor-technológiával 90 százalékkal lesznek olcsóbbak a lítium-ion cellák
De az olcsóbb ár nem minden, a gyártás is leegyszerűsödik, és a biztonság is nő. Egy főképp akkumulátor-kutatással foglalkozó japán fejlesztő állt elő az új típusú akkumulátorral, ami forradalmasíthatja az ipart.

Vajas pirítós

Hideaki Horie, aki 1990 óta dolgozik az akkumulátor-technológián, és a Nissannak Leaf nevű elektromos autójának fejlesztését is vezette, felfedezte, hogyan lehetne lecserélni az akkumulátorok alapvető alkotóelemeit, a gyártási folyamat felgyorsítása és egyszerűsítése érdekében.

"A lítium akkumulátorok gyártásának fő problémája az, hogy készülékeket gyártunk, a félvezetőkhöz hasonlóan" - mondta Horie a The Japan Timesnak. "Célunk az, hogy a folyamat inkább hasonlítson az acélgyártáshoz."


CHUTTERSNAP 2018

Az új akkumulátorok gyártását jelentősen leegyszerűsítheti, hogy a fém elektródákat és a folyékony elektrolitokat, melyeket általában a lítium-ion akkumulátorokban találunk, egy gyanta-alapú megoldásra cserélik. Horie szerint a Tokióban működő APB Corp. által alkalmazott új módszer: “egyszerű, mint a vajas pirítós”. 

SONY XXX

A lítium-ion akkumulátorokat szinte mindenben használják, az okostelefonoktól az elektromos autókig, a Sony első ízben közel három évtizeddel ezelőtt vezette be a piacra az első darabokat. Funkcionalitásuk és felhasználásuk módjai azóta fejlődtek, a technológia hosszú utat tett meg, és 2019-ben a kifejlesztésükön dolgozó három tudós elnyerte a kémiai Nobel-díjat is. A Nobel bizottság tagja, Sara Snogerup Linse szerint a lítium-ion akkumulátorok lehetővé tették a „műszaki forradalmat”.

A technológia következő nagy kereskedelmi piaca az elektromos repülőgépek jövőjében rejlik, bár a lítium-ion akkumulátorok jelenlegi energiasűrűsége megközelítőleg 2 százalék a kerozinnal működő sugárhajtómű üzemanyaghoz viszonyítva.

A nagyobb elektromos utasszállító repülőgépek mindenesetre már fejlesztés alatt állnak, a fapados EasyJet például a közelmúltban lépett partnerségre a Wright Electric elektromos repülőgép gyártó startuppal, és már itt is épül a prototípus.

A nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátorok egyik kulcsfontosságú kérdése a biztonság, mivel az utóbbi években számos tüzet okoztak a Samsung okostelefonokban és a karambolozó Teslákban. 

"A sok esemény miatt a biztonság a legfontosabb az iparban." - mondta Mitalee Gupta, a Wood Mackenzie energiatárolási vezető elemzője. "Az APB akkumulátora áttörést jelenthet mind az energiatárolásban, mind az elektromos járművek alkalmazásában, feltéve, hogy a vállalat képes lesz elég gyorsan növekedni." Az idei év elején az APB 8 milliárd jen (23 milliárd 255 millió forint) befektetést kapott, hogy felépítsen egy gyárat a tömegtermelésre, mely jövőre krzdődhet el.

(Forrás: Japantimes Képek: Unsplash, Piqsels)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.