Új izraeli koronavírus kezelés 100 százalékos túlélési aránnyal, de még csak 6 betegen tesztelték

2020 / 04 / 11 / Justin Viktor
Új izraeli koronavírus kezelés 100 százalékos túlélési aránnyal, de még csak 6 betegen tesztelték
Hat, kritikus állapotban lévő koronavírusban szenvedő izraeli beteget kezeltek a Pluristem cég placenta alapú sejtterápiás termékével és mindannyian életben maradtak, a Haifa székhelyű cég előzetes adatai alapján. A Pluristem szerint nemcsak hogy az összes beteg túlélte a koronavírus fertőzést, de négynek közülük javultak a légzési paraméterei.  

Humanitárius Gyógyszerhasználat Program

A betegeket egy hét alatt három különféle izraeli egészségügyi központban kezelték az országban létező Humanitárius (méltányossági) Gyógyszerhasználat Program alapján. A betegek akut légzési elégtelenségben és a Covid-19-hez kapcsolódó gyulladásos komplikációkban szenvedtek. Közülük négynél egyéb szervrendszeri károsodást is kimutattak, beleértve a szív- és érrendszeri, valamint veseelégtelenséget.

A Pluristem szerint az összes beteg túlélése mellett, háromnál már a lélegeztetőgépekről történő leválasztás is előrehaladott stádiumban van.

Ezenkívül az egyéb fennálló egészségügyi problémákkal is küzdő betegek közül ketten klinikai értelemben vett gyógyulást mutatnak, a légzés javulása mellett.

"Örülünk a Humanitárius (méltányossági) Gyógyszerhasználat Programmal elért kezdeti eredménynek, és elköteleztük magunkat a PLX sejtekben rejlő potenciál kiaknázása mellett a betegek és az egészségügyi rendszerek javára" - mondta el Yaky Yanay, a Pluristem elnök-vezérigazgatója.

"A Pluristem elkötelezi magát amellett, hogy felhasználja versenyelőnyét a nagy-volumenű gyártásban, hogy nagyszámú, jelentősen rászoruló beteg számára szállíthasson PLX-sejteket."

Méltányossági Gyógyszerhasználat Program

A Pluristemnél az egészségügyi problémáktól mentes szülések után begyűjtött méhlepényekből nyernek ki őssejteket, majd ezekből készül PLX (PLacental eXpanded) néven a hatóanyag. A készítmény nem vált ki immunválaszt, így széles körben felhasználható, különböző verzióival jelenleg is zajlanak a klinikai tesztek az Egyesült Államokban, Németországban és Nagy-Britanniában.

A bővített hozzáférés vagy Méltányossági Gyógyszerhasználat, még nem engedélyezett gyógyszerek vagy orvostechnikai eszközök használatát teszi lehetővé, az új gyógyszeres vizsgálati alkalmazások (IND) vagy IDE alkalmazás speciális formáiban, klinikai vizsgálaton kívül, súlyos vagy életveszélyes állapotú emberek számára, akik nem felelnek meg a folyamatban lévő klinikai vizsgálat beiratkozási kritériumainak.

Gyulladáscsökkentés őssejtekkel

“A Pluristem PLX sejtjei „allogén mezenchimális-szerű sejtek, amelyek immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek”, vagyis indukálják az immunrendszer természetes szabályozó T-sejtjeit és az M2 makrofágokat” - magyarázta a cég egy korábbi közleményben. Ennek eredménye az immunrendszer veszélyes túlzott aktivitásának megfordítása lehet. Ez valószínűleg csökkentené a tüdőgyulladás és a pneumonitisz (a tüdőszövet általános gyulladása) halálos következményeit. 

A PLX-sejtekkel kapcsolatos korábbi preklinikai eredmények jelentős terápiás hatásokat tártak fel magas tüdővérnyomás (pulmonális hypertonia), tüdőfibrózis, akut vesekárosodás és gasztrointesztinális sérülések állatkísérleteiben.

Közleményük szerint a Pluristem multinacionális klinikai vizsgálatot kezdeményez a koronavírussal kapcsolatos szövődmények kezelésére, megjegyezve, hogy a továbbiakban már nem a Humanitárius (méltányossági) Gyógyszerhasználat Program kísérleteiről számolnak majd be, hanem a tervezett klinikai vizsgálat helyzetéről és előrehaladásáról. 

A vállalat már megbeszéléseket folytat az Egyesült Államokban és Európában működő szabályozókkal, hogy „meghatározzuk a COVID-19 klinikai stratégiánkat” - tette hozzá Yanay.

A Pluristem régóta kutatja a placenta eredetű őssejtek felhasználását. 2012-ben egy súlyos genetikai rendellenességben szenvedő romániai kislány életét mentették, és hosszabbították meg fél évvel, akinek a teste nem volt képes vörösvérsejtek előállítására. A kislány végül olyan komplikációk miatt vesztette életét (vérmérgezés), melyeknek az időbeni távolság okán már nem lehetett közük a PLX kezeléshez, amit a jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem kórházban kapott, de a Pluristemet egy felszínes Bloomberg cikk miatt meghurcolták az üggyel kapcsolatban, és profithajhászással vádolták.

A koronavírussal kapcsolatos kezelésekről szóló beszámoló hivatalos anyaga itt érhető el (pdf).

(Forrás: JerusalemPost Képek: Pluristem)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.