Új őssejteket fedeztek fel, amelyek képesek a csontképzésre

2020 / 03 / 09 / Justin Viktor
Új őssejteket fedeztek fel, amelyek képesek a csontképzésre
A University of Connecticut fogorvostudományi iskolájának kutatói új csont létrehozására képes őssejtek csoportját fedezték fel. A felfedezés idővel forradalmasíthatja csontpótlást, melyet ma az orvosi fémek, a csontpótló porok és az egyéb testrészből eltávolított saját csontpótlások uralnak

A Stem Cells folyóiratban közzétett tanulmányban Dr. Ivo Kalajzic vezető kutató, a rekonstrukciós tudományok professzora, Dr. Sierra Root és Dr. Natalie Wee posztdoktori ösztöndíjasok társaságában, a Harvard Maine Medical Research Center és az Aucklandi Egyetem munkatársaival olyan új sejtcsoportot azonosítottak, mely a csonton átnyúló, a csont belső és külső részeit összekötő érrendszeri csatornák mentén helyezkedik el. 

"Ez egy új felfedezés magában a csontban található perivaszkuláris sejtekről, amelyek új csontképző sejteket hozhatnak létre. Valószínűleg ezek a sejtek szabályozzák a csontképződést, vagy részt vesznek a csonttömeg fenntartásában és helyreállításában"

- mondta el Kalajzic. A csonthoz tartozó őssejtekről régóta úgy gondolják, hogy jelen vannak a csontvelőben, és a csont külső felületén, és tartalék sejtekként szolgálnak, amelyek folyamatosan új csontszövetet hoznak létre, vagy részt vesznek a csontjavításban. 

A legújabb tanulmányok leírták már egy olyan érrendszeri csatornahálózat létezését, amely elősegíti a csontvelőből származó vérsejtek eloszlását, de egyetlen kutatás sem bizonyította, hogy ezeken a csatornákon belül létezhetnek olyan sejtek, amelyek képesek új csontanyagot képezni. Az új kutatás során Kalajzic és csapata elsőként jelentették ezeket a progenitor sejteket a kortikális csontokban, amelyek új csontképző sejteket - oszteoblasztokat - hozhatnak létre, amelyek felhasználhatók a csont újjáépítéséhez. 

A kutatók ex vivo csontátültetési modellben figyelték meg az őssejteket. A sejtek kimigráltak a transzplantációból, és elkezdték a csontvelő üregének rekonstrukcióját és új csontanyag képzését.

 

Noha a tanulmány kimutatta, hogy létezik olyan sejtpopuláció, amely elősegítheti a csontképződést, további kutatásokat kell végezni annak meghatározására, hogy a sejtek mennyiben képesek szabályozni a csontok kialakulását és felszívódását.

(Forrás: MedicalExpress Képek: University of Edinburgh, Wikipedia)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.