Új rekord a villanyautók akkujának garanciájában: nyolc év vagy 281 ezer km

2021 / 04 / 01 / Rácz Tamás
Új rekord a villanyautók akkujának garanciájában: nyolc év vagy 281 ezer km
A Rivian júniusban piacra kerülő elektromos pickupjához jelenleg páratlanul magas futásteljesítményre vállalnak garanciát.

Az elektromos autók piacán a legnagyobb bizonytalansági tényező mindmáig az akkumulátorok tartósságának kérdése. A villanyautók legnagyobb értékű alkatrésze technológiailag még ma is egy friss, kiforratlan ipari terméknek számít, ráadásul az akkuk teljesítménysűrűsége és gyors tölthetősége érdekében a fejlesztés mai is folyamatos.

A gyártók már az első XXI. századi elektromos modellek megjelenése óta a belsőégésű motoros autókénál jóval hosszabb garanciaidővel igyekeznek meggyőzni a vásárlókat, hogy nem jelent kockázatot a legfrissebb vegyipari technológia. Az elektromos autók és a részben elektromos hajtású hibridek, elsősorban a plug-in hibridek akkumulátorára, esetenként a hajtómotorra, vezérlőelektronikára is kiterjesztve jellemzően 8 év illetve 160 ezer kilométer garanciát szokás vállalni. Ennyi a megadott jótállási idő a Nissan Leafre, a Peugeot 208 vagy az Opel Corsa elektromos változatára, a Hyundai Kona Electric-re, a VW ID.3-ra és még számos villanyautóra.

Az autógyártók nem szeretik hangsúlyozni, de az akku garanciája nem a gyári új állapot fennmaradására vonatkozik. A jótállás a legtöbb esetben azt jelenti, hogy az akkut akkor cseréli ki vagy javítja fel a gyártó, ha a kapacitása az eredeti specifikáció 70%-a alá csökken, hiszen a folyamatos, lassú kapacitáscsökkenés a lítium-ion vagy lítium-polimer akkumulátoroknál elkerülhetetlen folyamat.

A nagyobb értékű, nagyobb teljesítményű autóknál, köztük a sok szempontból különutas Tesla modelljeinél a garancia lehet jóval hosszabb távú vállalás is. A Model S és X akkujának legalább 70%-os kapacitására 8 év vagy 150 ezer mérföld, 241 ezer km a jótállás, a Model 3 és Y nagyobb akkus verziójára pedig az alapmodellek 8 év/100000 mérföldes garanciája helyett 8 év/120 ezer mérföld vonatkozik.

Az elektromos pickup-gyártó startup, a Rivian most egy kicsit megemelte a tétet. A cég júniusban tervezi az R1T modell gyártásának beindítását, a garanciaidőt pedig nyolc évben illetve 175 ezer mérföldben, 281 ezer kilométerben határozta meg. A garancia a Riviannál is az akkukapacitás legalább 70%-os állapotának biztosítására vonatkozik.

Jelenleg ennél magasabb szintű szavatosságról nincs tudomásunk az elektromos autók piacán. Korábban viszont már volt példa még nagyobb garantált futásteljesítményre. A Tesla a Model S-ek és Model X-ek esetében a 2020. február előtti gyártású kocsikra még nyolc éves időhatár mellett korlátlan futásteljesítményt határozott meg a jótállási feltételekben.

További cikkek a témában:

Miért nem lehet a töltőkábelt praktikusan feltekerni egy elektromos autóban, mint a porszívóban? Miért kell a sáros, koszos kábeleket kézzel feltekergetni és a csomagtartóba tenni a táskák, kabátok közé a legtöbb villanyautóban?

Jön az elektromos és az önvezető Volkswagen Transporter, még ha nem is ez lesz a neve A Volkswagen elektromos furgonja és kisbusza jövőre érkezik, az önvezető változatot 2025-re ígéri a cég.

Németországban már fejlesztik az utat, ami menet közben tölti az elektromos kamionokat A jövő autópályái alatt indukciós tekercsek generálják az áramot, a jövő kamionsofőrjei pedig diplomás értelmiségiek lesznek és távmunkában dolgoznak.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.