Új technológia jelenthet megoldást az elektromos autók hosszú töltési idejének problémájára

2023 / 06 / 28 / Bodnár Barna
Új technológia jelenthet megoldást az elektromos autók hosszú töltési idejének problémájára
Az elektromos járművek egyik legnagyobb hátránya a benzines autókkal szemben a feltöltésükhöz szükséges idő. Erre jelenthet választ egy új technológia, amely mindössze 5 perc alatt megoldja a lemerült akkumulátor problémáját, így a művelet nem tart tovább, mint egy sima tankolás.

Az Ample nevű vállalat ötlete azon az elven alapul, hogy az elektromos autó használójának egyszerűen ne kelljen megvárni a feltöltést, hanem minél hamarabb folytathassa útját egy teljesen feltöltött akkumulátorral. Ennek érdekében olyan személyzet nélküli akkumulátorcserélő állomást fejlesztettek ki, amely mindössze 5 perc alatt kiveszi az autóból a lemerült energiaforrást és behelyez egy teljesen feltöltöttet.

Ez fele annyi idő, mint az Ample első generációs állomásai esetében. Az új létesítmények emellett nagyobbak is, mint elődeik, így az elektromos meghajtású kisteherautókat vezetők is élvezhetik a gyors akkucsere szolgáltatást. Persze nincs új a nap alatt, így az akkumulátorcsere sem új ötlet: a Tesla már 10 évvel ezelőtt bemutatta saját rendszerét, de az ezirányú fejlesztések leálltak, mert az elektromos járművek gyártói inkább a nagyobb teljesítményű, gyorsabb töltők létrehozására összepontosítottak.

Az elektromos autók egyre nagyobb térhódítását, illetve a gyártott típusok sokféleségét látva joggal merülhet fel a kérdés, hogy mely márkákkal kompatibilis az új technológia. A cég szerint a moduláris felépítésnek köszönhetően nagyjából mindegyik gyártó elektromos autójával használhatóak az állomások, ehhez nincs szükség a járművek átalakítására sem. Az Ample energiaforrásai legószerű akkumulátormodulokból állnak, amelyek bármilyen márkához, kivitelhez, modellhez vagy vezetési profilhoz illeszkednek. Ami a szolgáltatás árát illeti, egy Ample állomás akár tized annyiba is kerülhet, mint egy gyorstöltő, mivel olcsóbb a létesítmény építése és telepítése is.

A számítógépes vezérlés és a járművel való biztonságos vezeték nélküli kommunikáció segítségével az Ample állomás azonosítani tudja az autóban cserélendő akkumulátormodulok pontos helyét. Miután a lemerült részeket eltávolította a járműből, a föld alatt lévő tárolókba helyezi őket, ahol miután újra feltöltésre kerülnek, a gép berakja őket egy következő autóba.

Az Ample jelenleg 12 első generációs csereállomást üzemeltet a San Francisco-öböl térségében, elsősorban az Uber szállítójárműveit kiszolgálva. A vállalat várhatóan még ebben az évben elindítja következő generációs állomásainak kiépítését az Egyesült Államokban, valamint Japánban és Spanyolországban.

(Borítókép: Ample)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.