Új vezetőképes, még átlátszóbb műanyag

2020 / 07 / 18 / Justin Viktor
Új vezetőképes, még átlátszóbb műanyag
Az utóbbi évtizedek új alkalmazási területei, mint például a fénykibocsátó eszközök, a fotovoltaikus elemek vagy az érintőképernyők, jelentős erőfeszítéseket igényelnek a rugalmas és átlátszó elektródák kifejlesztésének területén. A fejlesztések gőzerővel haladnak, és most itt egy friss eredmény.

Piaci igények

A piacot jelenleg az indium-ón-oxid (ITO) uralja, amely jellemzően drága és törékeny, ezért sok kutatócsoport keresi ennek az anyagnak az alternatíváit. A Michigan-i Egyetem kutatócsoportjának most sikerült a műanyagot vezetőképessé tenni, miközben az átlátszóságát is növelték. A kutatás hasznosnak bizonyulhat a nagy érintőképernyők, a LED-es fénypanelek és az ablakra szerelhető infravörös napelemek fejlesztésében.


Jay Guo egy rugalmas, átlátszó elektromos vezetőanyagot tart a kezében, a Michigan-i Egyetem Mérnöki Főiskola északi campusán. (Kép: Robert Coelius/Michigan Engineering)

A kutatók vezetőképes fémréteget (egy nagyon vékony ezüstréteget) helyeztek be két „dielektromos” anyag, az alumínium-oxid és a cink-oxid közé, amelyek lehetővé teszik, hogy a fény számára, hogy könnyen áthaladjon rajtuk. Az ezüst réteg, amelyben csak kis mennyiségű réz van, csak 6,5 nanométer vastag. Ezzel vékony vezetőképes visszaverődésgátló bevonatot képez a műanyag lemezen.

"Kidolgoztunk egy módszert a nagy átlátszóságú és vezetőképességű, alacsony homályosságú, kiváló rugalmasságú, könnyű gyárthatóságú és a különböző felületekkel való nagyszerű kompatibilitással rendelkező bevonatok készítésére"

- mondta el Jay Guo, az UM villamosmérnöki és informatikai professzora, aki a kutatást vezette.


Changyeong Jeong azt méri, hogy a fény mennyire hatékonyan halad át a rugalmas, átlátszó vezető lapon. (Kép: Robert Coelius/Michigan Engineering)

A műanyag rétegen áthaladó fény mennyisége kissé alacsonyabb, mint az üveg esetében, az átlátszóság azonban javítható további háromrétegű visszaverődésgátló bevonattal. A fényáteresztőképesség így 88.4 százalékra nő, szemben a pusztán műanyag 88.1 százalékával.

A csoport úgy véli, hogy az elméleti eredmények felhasználásával, más kutatók képesek lesznek hasonló szendvics-stílusú rugalmas, nagy mértékben átlátszó vezetőket megtervezni, amelyek több fényt engednek át, mint a műanyag önmagában. „Megmutattuk, hogy mennyire lehet átlátszó egy dielektrikum-fém-dielektrikum vezető, egy célzott elektromos vezetőképesség érték szempontjából. Azt is megmutattuk, hogyan lehet lépésről lépésre elérni ezt a magas transzmittanciát”- mondta el Liu.

(Kép: Unsplash)


 


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.