Újabb, a koronavírus fertőzés kimenetelét előrejelző kalkulátor, ezúttal Dániából

2021 / 02 / 11 / Justin Viktor
Újabb, a koronavírus fertőzés kimenetelét előrejelző kalkulátor, ezúttal Dániából
A bécsi MedUni Wien orvosi egyetem koronavírus okozta betegség kimenetelét megjósoló matematikai modelljét már bemutattuk, és most egy újabb ilyen algoritmust készített a koppenhágai Egyetem számítástechnikai tanszéke.

A matematika segít

Az új modell szintén az egészségügyi adatok alapján képes megjósolni, hogy milyen lesz a Covid–19 lefolyása, az illetőnél. A kutatás során felhasznált MI 90 százalékos pontossággal képes volt előre jelezni, hogy melyik beteg éli túl a fertőzést és melyik nem. Annak meghatározásában, hogy ki szorul majd lélegeztetésre, a szoftver 80 százalékos pontosságot ért el. 

“Az első hullám alatt kezdtük el a matematikai modellek fejlesztését, akkor még attól féltünk, hogy nem lesz elegendő lélegeztetőgépünk. Az MI előrejelzéseivel könnyebben meghatározható volt, hogy kinek van hamarabb szüksége az oltásra” - mondta el Mads Nielsen professzor, a koppenhágai Egyetemről. Az MI előrejelzéseit 3944 koronavírus-beteg orvosi adatain tesztelték.

“A statisztikai eredmények azt mutatták, hogy betegek a testtömeg indexe és életkora számítottak kritikus paraméternek a betegség legsúlyosabb lefolyásának tekintetében. A halál valószínűsége magasabb értéket mutatott, ha a beteg emellett még férfi volt, magas vérnyomással vagy idegrendszeri betegséggel”

- tette hozzá Nielsen. 

Koronavírus betegek kilátásait jelző matematikai modellt fejlesztettek Bécsben Az új matematikai modellt a bécsi MedUni Wien orvosi egyetem kutatói más orvosi egyetemekkel közösen alkották meg. Segítségével nagy biztonsággal meg lehet határozni, hogy mely betegek vannak túl a fertőzés okozta betegség nehezén.

“Azokat, akik a fenti jellemzők közül egy vagy több esetben érintettek, érdemes lehet előrevenni az oltási hierarchiában, csökkentve a rájuk leselkedő veszélyt, hogy megfertőződnek és súlyos lefolyással lélegeztetőgépre kerülnek” – tette hozzá a kutatóorvos.

A kutatók most azt igyekeznek elérni, hogy Dániában mindenütt használatba vegyék mesterséges intelligencia programjukat, és segíthessenek megjósolni a paciensek betegeinek lefolyását, az esetleges súlyosbodást, illetve és a lélegeztetőgépek szükségességét.

(Forrás: Eurekalert Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Angliában a koronavírus miatt kórházba került betegek harminc százaléka hamarosan ismét kórházba került A legfrissebb hivatalos adatok szerint az angliai idősgondozókban május közepe óta a múlt héten haltak meg a legtöbben, ami 46 százalékos növekedést jelentett az említett időszakban. A növekedés egybeesik azzal, hogy az új, angliai vírusvariáns bejutott az említett gondozó létesítményekbe.

Elindult a magyarországi koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése Magyarországon is elindult az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése. A magyar kormány 2030/2020 (XII. 29.) határozata nyomán a Debreceni Egyetem kapott megbízást a feladatra együttműködve a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és a munka már meg is kezdődött, most az állatkísérleteknél tartanak. A védőoltást előrehozottan törzskönyvezik majd, a terveik szerint egy éven belül.

Új, létező koronavírusgyógyszer-jelölteket találhattak a kínai mélytanulási algoritmusok Egy számítógépes gyógyszerszűrési stratégia laboratóriumi kísérletekkel kombinálva azt sugallja, hogy a pralatrexát, egy eredetileg a limfóma kezelésére kifejlesztett kemoterápiás gyógyszer potenciálisan felhasználható a Covid-19 kezelésére is.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.