Újabb játékban győzte le az embereket egy mesterséges intelligenciával működő robot 2023 / 12 / 20 / Bobák Zsófia

Az ETH Zürich frissen bemutatott robotja, CyberRunner a Kaszparovot sakkban leköröző Deep Blue számítógépnél kevésbé látványos, de mégis fontos győzelmet aratott: gyorsabban teljesítette a feladatot egy labirintusjátékban, mint az emberek. A játék lényege, hogy a golyót úgy kell bejuttatni a célba a labirintuson keresztül, hogy a tábla mozgatásával irányítják a haladását, mindeközben az akadályokat is ki kell kerülni és a lehető legkevesebb idő alatt kell a célt elérni. A robot számára ez bonyolult feladványt jelent, mivel a golyó útjának kiszámítása mellett fizikai munkát is kell végeznie, vagyis a fizikai és "mentális" képességeit is használatba kell vennie. Az egyszerű felépítésű CyberRunner robotkarokkal mozgatta a táblát és megerősítésen alapuló tanulással sajátította el a kellő tudást, ami a játék sikeres teljesítéséhez kellett. A robotot a kutatók egyszer egyfajta csaláson is rajtakapták, mikor a gép megpróbálta levágni az utat a golyóval és kihagyott útszakaszokat, de a szabályok ismertetése után már a megfelelő módon is a legjobb humán játékosoknál gyorsabban (körülbelül 6%-kal gyorsabban) tudta elvégezni a feladatot. Az ehhez hasonló versenyhelyzetek persze nem az emberek legyőzéséről szólnak elsősorban, hanem a játék során szerzett tudásról a mesterséges intelligencia rendszerek és a robotok működését illetően. (Fotó: ETH Zürich)
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.