Új kompakt kvantumszámítógép Ausztriából

2021 / 06 / 30 / Justin Viktor
Új kompakt kvantumszámítógép Ausztriából
A kvantumszámítógépek építésének egyik legnagyobb kihívása az általában hatalmas méretük, köszönhetően a működésükhöz szükséges rendkívül összetett technológiai háttérnek. A sógorok fizikus-kutatói most ezen a nehezen fejleszthető területen alkottak nagyot, illetve kicsit.

Innsbrucki sikerek

Az Innsbrucki Egyetem fizikusainak gépe a kvantumszámítástechnika ioncsapdás technológiai vonalát képviseli, és az ipari felhasználást célozza. Méretét tekintve nagyon kicsi, mindössze két 19 colos adatközponti rackszekrényben került elhelyezésre. A létrehozásakor a méretcsökkentésen kívül az egyik legfontosabb szempont a stabilitás biztosítása volt, mivel a kvantumszámítógépek működését a legkisebb külső hatás is megzavarhatja. 

Egy szabványos 19 colos rackszekrény szélessége 482,6 mm, és az informatika világában számtalan eszközt gyártanak éppen úgy kialakítva, hogy beférjenek a 19 collos rack egységekbe. Az ilyen modulok mindegyike értelemszerűen 19 collos kezelőfelülettel rendelkezik. A szabványosítás azért is fontos, hogy ha a fejlesztés piacra kerül, minél könnyebben beilleszthető legyen a meglévő rendszereke, leváltva az ott dolgozó elavuló technológiát.

"A Kvantumszámítási kísérleteink általában 30-50 négyzetméteres laboratóriumokat töltenek meg. Arra törekedtünk, hogy az itt, Innsbruckban kifejlesztett technológiákat a lehető legkisebb helyre tudjuk beszerelni, miközben továbbra is megfelelünk az iparban általánosan alkalmazott szabványoknak."  - mondja Thomas Monz, az Innsbrucki Egyetem munkatársa. 

Harminc év munka

Az osztrák kutatók harminc éve foglalkoznak kvantumszámítógépekkel, és a most bemutatott, a fentebb részletezett említett ipari méret-szabványoknak megfelelően készült, kompakt ioncsapdás gépük jelentős méretcsökkenést jelent az eddig megszokott, szobányi gépek után. Úgy tűnik, hogy készen áll az adatközpontokban történő működtetésre.

Az Innsbrucki  kvantumszámítógép autonóm üzemmóddal is rendelkezik és hamarosan online is hozzáférhetővé teszik. Egy kvantumszámítógép esetében - bár ez néha félrevezető lehet, és korántsem jellemzi egyedüliként a gép teljesítményét - fontos érték a használatba vehető kvantumbitek (qubitek) száma. Az Innsbrucki Egyetem gépe 24 qubites, és jövőre akár 50 egyedileg vezérelhető kvantumbittel rendelkező készüléket szeretnének építeni. .

"Meg tudtuk mutatni, hogy a kompakt méretnek nem kell a funkcionalitás rovására mennie' - tette hozzá Christian Marciniak Innsbrucki kutató.

A kvantumszámítógép ioncsapdája egy vákuumkamrában került elhelyezésre, melyet az Innsbrucki Egyetem fizikusai és az Osztrák Tudományos Akadémia közös leányvállalata, az Alpine Quantum Technologies (AQT) fejlesztett. A projektben a Fraunhofer Intézet és a müncheni TOPTICA Photonics vállalat is részt vett.

(Forrás: University of Innsbruck Kép: University of Innsbruck)

Ez is érdekelhet:

Nyílt hozzáférésű kvantumszámítógép A ma még nagyon ritka és nehezen elérhető felhő-alapú kvantumszámítástechnika egyre inkább a kvantumfeldolgozáshoz való hozzáférés alapvető módszerének számít. Most megérkezett az első nyílt hozzáférésű kvantumszámítás-kapacitás.

Kínában már kapható az első otthoni, 2 qubites kvantum számítógép A SpinQ Gemini lehet a világ első kereskedelmi forgalomban kapható kvantum számítógépe. A gép két qubitet tartalmaz, működése pedig a nukleáris mágneses rezonancián (NMR) alapul.

Kutatók létrehozták az első tartós, nagy távolságú kvantum-teleportációt A kutatás megalapozhatja a működőképes kvantum internetet, ami olyan hálózat lehet, melyben a qubitekben tárolt információt nagy távolságokon keresztül osztják meg kvantum-összefonódás útján, ami átalakíthatja az adattárolás, a precíziós érzékelés és a számítások elvégzésének területeit.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.