Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra

2024 / 02 / 12 / Bobák Zsófia
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.

Frissítés: a SpaceX és a NASA elhalasztotta az IM-1 misszió indítását az üzemanyagként használt folyékony metán hőmérsékletével kapcsolatos problémák miatt. Az indításra a jelenlegi tervek szerint február 15-én, magyar idő szerint reggel 7 óra 5 perckor kerül sor.

Az Intuitive Machines a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) programjának keretében hamarosan elindítja az IM-1 missziót, aminek során a Nova-C leszállóegységet juttatják el a Holdra. Az űreszköz többféle tudományos berendezést szállít az égitestre, amelyekkel monitorozzák a Hold különféle jellemzőit, például az űridőjárás felszínre gyakorolt hatását.

A leszállóegység emellett magával viszi a 200 grammos Lunaprise plakettet is, ami egy elpusztíthatatlan időkapszula a cég leírása szerint és egymillió "földi követ" üzenetét tartalmazza. A Lunagramsnak nevezett szöveges és képes üzenetek a mai emberek történeteit mutatja be a jövő civilizációja számára, emléket állítva a Föld lakossága és kultúrája előtt. A legalább egy milliárd éves élettartamú plaketten többek között a teljes angol nyelvű Wikipédia, a Project Gutenberg könyvei, 25 000 híres zeneszám, Stan Lee művei és David Copperfield bűvésztrükkjei is helyet kaptak sok más tartalom mellett. Az időkapszulán kívül a Lonestar Data Holding adatközpontja is az űreszközzel repül, valamint a cég az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatát is a Holdra közvetíti a misszió alatt és egy egyetemi projekt keretében a leszállóegységről leváló EagleCam kamera szelfit készít a Nova-C-ről, miközben az megérkezik a Hold felszínére.

Az IM-1 missziót február 14-én indítják a Kennedy Űrközpontból magyar idő szerint reggel 6 óra 57 perckor. A közvetítést a NASA YouTube csatornáján lehet élőben követni.

(Fotó: Intuitive Machines)

A Peregrine leszállóegység nagy valószínűséggel megsemmisült, de máris kezdődik a japán holdra szállás Újból kudarcba fulladt egy küldetés, amelynek célja a Holdon való landolás lett volna. Az Astrobotic a leszállóegység meghibásodása miatt úgy döntött, hogy a Föld felé tartó űreszközt kontrollált módon vezetik a Csendes-óceán déli régiója felé, hogy a légkörbe belépve megsemmisüljön. A japán űrügynökség leszállóegysége, a SLIM eddigi útjával azonban eddig minden jól alakult és magyar idő szerint délután négy óra után landol a Holdon.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Landolás közben eldőlt az Odysseus leszállóegység
Landolás közben eldőlt az Odysseus leszállóegység
Az Intuitive Machines IM-1 missziója során sikerült landolni a Holdon az Odysseus leszállóegységgel, de a telemetriai adatok szerint az érkezés nem volt tökéletes: az űreszköz egyik lába beakadt és az Odysseus az oldalára dőlt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.