Újra engedélyezték a ChatGPT használatát Olaszországban

2023 / 04 / 29 / Bodnár Barna
Újra engedélyezték a ChatGPT használatát Olaszországban
Még márciusban történt, hogy Olaszországban betiltották a ChatGPT-t az adatvédelmi törvények megsértése miatt. A mesterséges intelligenciát használó chatbotot fejlesztő OpenAI most visszaállította a hozzáférést szolgáltatásához Olaszországban, mondván, hogy végrehajtotta az olasz hatóságok által előírt változtatásokat.

Az olyan generatív mesterséges intelligencia rendszerek, mint például a ChatGPT, online adatok, például digitális könyvek, blogbejegyzések és más tartalmak hatalmas készletét használják fel szövegek, képek és egyéb, emberi viselkedést utánzó tartalmak létrehozására. A 2022 novemberétől elérhető ChatGPT zavarba ejtően emberi válaszait, fogalmazványait látva nem csak a technológiai világ bolydult fel, de gyakorlatilag minden ember számára kézzelfoghatóvá vált a mesterséges intelligencia magas fejlettségi szintje, amit sokan üdvözöltek, de többekben visszás érzéseket is kiváltott. A nagy nyelvi modellek gyors fejlődésétől tartanak a tisztviselők, adatvédelmi hatóságok, sőt a technológiai vezetők szerint is nagy az az etikai és társadalmi kockázat. Többek között ez az oka annak, hogy a ChatGPT megjelenése sürgetővé tette az Európai Unió mesterséges intelligenciával kapcsolatos szabályozásának tervezetét, amely évek óta készül.

Olaszország adatvédelmi hatósága, a GPDP többek között is azt kifogásolta nagyjából egy hónappal ezelőtt, hogy egyes felhasználók üzenetei és fizetési információi mások számára hozzáférhetővé váltak, illetve a ChatGPT-t fejlesztő amerikai OpenAI nevű vállalatnak nincs jogosultsága a felhasználók személyes adatainak gyűjtésére, továbbá olyan beépített szabályozása sincs, amely megakadályozná a kiskorú felhasználók szolgáltatáshoz való hozzáférését. Az olasz hatóság 20 napot adott a cégnek, hogy közölje, milyen intézkedéseket hozott a követelmények teljesítése érdekében, és 20 millió eurós (mintegy 7,5 milliárd forintos) összegű bírságot helyezett kilátásba, ha ennek nem tesz eleget.

Olaszországban betiltották a ChatGPT-t az adatvédelmi törvények állítólagos megsértése miatt Az olasz hatóság 20 napot adott a fejlesztő cégnek, hogy közölje, milyen intézkedéseket hozott az adatvédelmi követelmények teljesítése érdekében, és 20 millió eurós (mintegy 7,5 milliárd forintos) összegű bírsággal sújthatja, ha ennek nem tesz eleget.

Úgy tűnik, az OpenAI sikeresen vette ezt az akadályt, múlt pénteken ugyanis a cég a The Associated Press-nek küldött közleménye szerint „megoldotta és tisztázta” az olasz adatvédelmi hatóság által március végén felvetett problémákat. A néhány olasz felhasználó által megosztott képernyőképek tanúsága szerint

a ChatGPT-ben megjelent egy új menü, amely arra kéri a felhasználókat, hogy erősítsék meg életkorukat, az OpenAI ezen kívül jobban elérhető helyre tette a frissített adatvédelmi szabályzatot is.

Az olasz hatóság üdvözölte az OpenAI által végrehajtott intézkedéseket, ugyanakkor felszólította a vállalatot, hogy tegyen eleget két másik követelésének is, amelyek egy életkor-ellenőrző rendszerre és egy reklámkampányra vonatkoznak. Utóbbi tájékoztatná az olaszokat arról, hogy milyen adatvédelmi problémák merültek fel a ChatGPT-vel kapcsolatban, illetve arról, hogy joguk van visszautasítani adataik OpenAI általi feldolgozását.

(Borítókép: Getty Images/inkoly)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
A Honor visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért: a Magyarországon július 1-től kapható Honor 200 Pro árát hajszálpontosan úgy lőtték be a mai csúcstelefonok alá, hogy az már bárki számára vonzó ajánlat legyen, miközben az okos kompromisszumoknak köszönhetően semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami egy átlagos felhasználónak hiányozna.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.