Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését

2023 / 12 / 09 / Bobák Zsófia
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.

A T-Omega Wind cég újfajta módszerrel igyekszik olcsóbbá és egyszerűbbé tenni a tengeri szélerőművek építését és működtetését: olyan turbinákat fejlesztenek, amelyekből hiányzik a központi torony, ehelyett piramis alakú struktúra tartja a lapátokat és generátort, a víz alatt pedig nem fix talapzattal csatlakoznak a tengerfenékhez, hanem csak egy kábellel horgonyozzák le őket.

A lebegő turbinákat könnyedén lehet a partra vontatni, ha javításra van szükségük,

valamint az összeszerelési munkákat is a szárazföldön lehet elvégezni, mielőtt a tengerre bocsátják és üzembe helyezik a berendezéseket, ezáltal nagyban leegyszerűsödik az építés folyamata. A T-Omega Wind a korábbi tesztek alapján úgy becsüli, hogy a szélturbinák a viharos időnek, akár 30 méter magas hullámoknak is ellenállnak és a teljes méretű, 10 MW-os berendezések körülbelül ugyanolyan költségekkel tudják előállítani az energiát, mint a hagyományos típusú turbinák. A újfajta turbina nagy előnye, hogy meghibásodás esetén sokkal gyorsabban javítható az eszköz, nagyjából 5 óra alatt lehet kivontatni a hibás berendezést és a helyére másikat állítani, emiatt kevesebb veszteséggel jár a hiba kezelése.

A cég egy kisebb méretű prototípust, ami a leendő modellek méretének tizenhatoda, az Egyesült Államokban, New Bedfordban állított össze, hogy az elkövetkező hónapokban itt teszteljék a teljesítményét és stabilitását. Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy a kereskedelmi forgalomban is megjelenő, teljes méretű verziók mikorra készülnek el, de a cég szerint ezek a szélturbinák hozzájárulhatnak majd a megújuló energiatermelésre való átálláshoz a kisebb méretük és egyszerűbb kezelhetőségük által.

(New Atlas Fotó: T-Omega Wind)

Működik a világ legnagyobb szélturbinája Egy-egy lapátja 123 méter hosszú a MySE 16-260 turbinának, amit nemrégen üzemeltek be.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Elon Musk szerint megoldható az emberiséget fenyegető vízhiány
Musk szerint a probléma “nagyon is megoldható”, és úgy tűnik, hogy a lényeget tekintve igaza van. Egy bökkenő azonban akad.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.