Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését

2023 / 12 / 09 / Bobák Zsófia
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.

A T-Omega Wind cég újfajta módszerrel igyekszik olcsóbbá és egyszerűbbé tenni a tengeri szélerőművek építését és működtetését: olyan turbinákat fejlesztenek, amelyekből hiányzik a központi torony, ehelyett piramis alakú struktúra tartja a lapátokat és generátort, a víz alatt pedig nem fix talapzattal csatlakoznak a tengerfenékhez, hanem csak egy kábellel horgonyozzák le őket.

A lebegő turbinákat könnyedén lehet a partra vontatni, ha javításra van szükségük,

valamint az összeszerelési munkákat is a szárazföldön lehet elvégezni, mielőtt a tengerre bocsátják és üzembe helyezik a berendezéseket, ezáltal nagyban leegyszerűsödik az építés folyamata. A T-Omega Wind a korábbi tesztek alapján úgy becsüli, hogy a szélturbinák a viharos időnek, akár 30 méter magas hullámoknak is ellenállnak és a teljes méretű, 10 MW-os berendezések körülbelül ugyanolyan költségekkel tudják előállítani az energiát, mint a hagyományos típusú turbinák. A újfajta turbina nagy előnye, hogy meghibásodás esetén sokkal gyorsabban javítható az eszköz, nagyjából 5 óra alatt lehet kivontatni a hibás berendezést és a helyére másikat állítani, emiatt kevesebb veszteséggel jár a hiba kezelése.

A cég egy kisebb méretű prototípust, ami a leendő modellek méretének tizenhatoda, az Egyesült Államokban, New Bedfordban állított össze, hogy az elkövetkező hónapokban itt teszteljék a teljesítményét és stabilitását. Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy a kereskedelmi forgalomban is megjelenő, teljes méretű verziók mikorra készülnek el, de a cég szerint ezek a szélturbinák hozzájárulhatnak majd a megújuló energiatermelésre való átálláshoz a kisebb méretük és egyszerűbb kezelhetőségük által.

(New Atlas Fotó: T-Omega Wind)

Működik a világ legnagyobb szélturbinája Egy-egy lapátja 123 méter hosszú a MySE 16-260 turbinának, amit nemrégen üzemeltek be.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorából kiderült, hogy hogyan dolgozik Szomoru Miklós kertész, és hogy mi köze a jövőhöz és a fenntarthatósághoz a kerteknek és a kertészeknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.