Újraindult a "kalóz Netflix"

2020 / 03 / 18 / Pőcze Balázs
Újraindult a
Mostanra, hogy elterjedt, könnyen használható és elfogadható árú lett a videók streamelése, nagyon kell erőlködni, hogy felidézzük, hogy régen kizárólag a zűrös-zavaros kalózoldalak jelentettek reális alternatívát a drága filmletöltésekkel szemben. Ennek a korszaknak a hőse a Popcorn Time volt, ami annyira szépen volt kitalálva és elkészítve, hogy már-már legálisnak tűnt. Egy idő után persze lelőtték a szolgáltatást, de most úgy tűnik, valahogy újraindult.

Az internet egyik ősbűne a terjedésének az egyik záloga: sokáig szinte mindenki azt érezte, hogy szinte minden ingyenes, amihez online jut hozzá. Persze ez a net tudományos múltjával is magyarázható, hiszen míg a központ nélküli hálózat alapgondolata katonai volt (egy esetleges atomcsapás esetén is tudjanak kommunikálni egymással a gépek), elsőként a tudományos közösség csapott le arra a lehetőségre, hogy szabadon lehet információt cserélni. És az "információ", ahogy az internet egyre ismertebb és népszerűbb lett, elkezdett elég sokmindent jelenteni, például zenét és videókat. A Napster 1999-es indulásának az idejében a lemezkiadók és a filmstúdiók sem tartottak igazán az illegális letöltésektől, ennek megfelelően maguk a programok is egész legálisnak tűnhettek, büszkén dolgoztak rajtuk a fejlesztők, büszkén használták a felhasználók. Aztán ahogy 2001-ben elindult az iTunes Store, és az Apple felrajzolta az egyszerű és megfizethető online tartalomvásárlás alapjait, elkezdett elválni egymástól a legális és az illegális.

Épp ezért volt különös jelenség jó fél évtizede a Popcorn Time.

Ugyan a háttérben ez is csak egy torrent kliens volt, de annyira szépen volt felépítve, hogy az ember úgy érezte, a törvényes online filmkereskedés a kanyarban sincs hozzá képest. Nem villogó délszláv pornószínésznők bannerei közt kellett nézni a filmeket a böngészőben, hanem egy kulturált alkalmazás letöltése után, aminek még az ikonja is aranyos és profi volt. Választottunk a szépen felsorakozó filmplakátok közül, köztük akár olyan filmeket is, amik még a moziban futottak, és már indult is a lejátszás.

Most a Motherboard cikke szerint újraindult a szolgáltatás, bár persze a kérdés nem az, hogy elérhető marad-e, hanem, hogy meddig. Egy ilyen hálózat lelövéséhez sok erőforrás szükséges, és valószínűleg a világ rendőrei épp nem azzal lesznek elfoglalva a következő hetekben, hogy szerverek után kutatva razziázzanak. A filmipar viszont a bezárt mozik után most emiatt is aggódhat. A Netflixnek húsz évnyi (bár eleinte offline) működés után sikerült összehoznia 150 millió nézőt - a torrent technológia már nyolc éve ennyi felhasználót vonzott, bár az összehasonlítás persze torz, hiszen utóbbiért nem kell fizetni és nem csak filmek cserélgetésére szolgál.

Nem nehéz elképzelni egy olyan végkifejletet sem, hogy az app most sokaknak segít rákapni a felhasználóbarát streamelésre, és miután a pánik lecsengett, és a kommandósoknak újra lesz idejük számítógépeket lefoglalni aranyárban mért maszkok helyett, sokmillió ember érzi majd úgy, hogy az ilyen filmnézési élményért akár fizetne is. Steve Jobs az iTune Store indulásakor azt mondta, hogy az emberek nem akarnak lopni, nem akarnak ártani a karmájuknak egy illegálisan letöltött filmmel vagy albummal. Ha az árak lefele indulnak, és a jogszerű filmnézés is olyan egyszerű lesz, mint a Popcorn Time-os, kiderülhet, hogy igaza volt Jobsnak.

(Fotó: Pixabay, Wikimedia Commons)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.