Ukrajnában vezető nélküli traktort fejlesztenek a termőföldek aknamentesítésére

2023 / 06 / 06 / Bobák Zsófia
Ukrajnában vezető nélküli traktort fejlesztenek a termőföldek aknamentesítésére
A vezető nélkül üzemelő traktorok és drónok segítenek, hogy a mezőgazdasági munkák folytatódhassanak a háború közepette is.

Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Anatolijovics Smihal januári nyilatkozata szerint, amelyet a dél-koreai Yonhap Hírügynökségnek adott, az országban jelenleg egy közel 250 000 négyzetkilométer kiterjedésű terület aknákkal van teleszórva, ami jelentős nehézségeket okoz és veszélyeket tartogat többek között a mezőgazdasági munkák elvégzése során is.

"Ez jelenleg a legnagyobb aknamező a világon."

- mondta Smihal - "Ez nem csak az utazást nehezíti meg az emberek számára, hanem az ország egyik fő húzóágazatában, a földművelésben is fennakadásokat okoz."

A megoldást az egyik ukrán startup, az Efarm.Pro fejlesztése jelentheti, ami a gazdák biztonságának garantálása érdekében távolról irányítható rendszerrel valósítja meg az aknamentesítési munkák kivitelezését. A technológia nem egyetlen gépre, hanem három egységből álló rendszerre épül, amelyben egy drón, egy aknamentesítő robot és egy traktor működik együtt. A drón végzi a magasból történő feltérképezését az adott régiónak: a légi eszköz szenzorainak köszönhetően egy méter mélységben képes észlelni a veszélyes objektumok és robbanóanyagok jelenlétét. A detektált aknákat a robot hatástalanítja és távolítja el, majd utolsó lépésként a vezető nélküli traktor végzi el a szükséges munkákat a földeken, amit a biztonság érdekében acélból készült védőpáncéllal is elláttak.

A traktorra szerelt vontató szintén egy plusz védelmet jelent, ami biztosítja, hogy semmilyen robbanóanyag ne maradhasson a földben. A jármű az Efarm.Pro leírása szerint 5 km/h-ás sebességgel halad keresztül a megtisztítandó területen és egy 10 órás munkanap alatt 20 hektár földet tud bejárni. A rendszer robotpilótával végzett munkája lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók ne veszélyeztessék az életüket a termelés során és a létfontosságú szerepet betöltő mezőgazdasági folyamatokban kevesebb fennakadás legyen. Az Egyesült Nemzetek 2022 júniusában közzétett becslései szerint az ukrán mezőgazdasági szektort a háború miatt addig az időpontig körülbelül 4-6 milliárd dollárnyi (1400-2000 milliárd forint) veszteség érte.

(Fotó: Efarm.Pro)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.