Ukrajnában vezető nélküli traktort fejlesztenek a termőföldek aknamentesítésére

2023 / 06 / 06 / Bobák Zsófia
Ukrajnában vezető nélküli traktort fejlesztenek a termőföldek aknamentesítésére
A vezető nélkül üzemelő traktorok és drónok segítenek, hogy a mezőgazdasági munkák folytatódhassanak a háború közepette is.

Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Anatolijovics Smihal januári nyilatkozata szerint, amelyet a dél-koreai Yonhap Hírügynökségnek adott, az országban jelenleg egy közel 250 000 négyzetkilométer kiterjedésű terület aknákkal van teleszórva, ami jelentős nehézségeket okoz és veszélyeket tartogat többek között a mezőgazdasági munkák elvégzése során is.

"Ez jelenleg a legnagyobb aknamező a világon."

- mondta Smihal - "Ez nem csak az utazást nehezíti meg az emberek számára, hanem az ország egyik fő húzóágazatában, a földművelésben is fennakadásokat okoz."

A megoldást az egyik ukrán startup, az Efarm.Pro fejlesztése jelentheti, ami a gazdák biztonságának garantálása érdekében távolról irányítható rendszerrel valósítja meg az aknamentesítési munkák kivitelezését. A technológia nem egyetlen gépre, hanem három egységből álló rendszerre épül, amelyben egy drón, egy aknamentesítő robot és egy traktor működik együtt. A drón végzi a magasból történő feltérképezését az adott régiónak: a légi eszköz szenzorainak köszönhetően egy méter mélységben képes észlelni a veszélyes objektumok és robbanóanyagok jelenlétét. A detektált aknákat a robot hatástalanítja és távolítja el, majd utolsó lépésként a vezető nélküli traktor végzi el a szükséges munkákat a földeken, amit a biztonság érdekében acélból készült védőpáncéllal is elláttak.

A traktorra szerelt vontató szintén egy plusz védelmet jelent, ami biztosítja, hogy semmilyen robbanóanyag ne maradhasson a földben. A jármű az Efarm.Pro leírása szerint 5 km/h-ás sebességgel halad keresztül a megtisztítandó területen és egy 10 órás munkanap alatt 20 hektár földet tud bejárni. A rendszer robotpilótával végzett munkája lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók ne veszélyeztessék az életüket a termelés során és a létfontosságú szerepet betöltő mezőgazdasági folyamatokban kevesebb fennakadás legyen. Az Egyesült Nemzetek 2022 júniusában közzétett becslései szerint az ukrán mezőgazdasági szektort a háború miatt addig az időpontig körülbelül 4-6 milliárd dollárnyi (1400-2000 milliárd forint) veszteség érte.

(Fotó: Efarm.Pro)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.