Űrhajós kerestetik!

2020 / 02 / 12 / Felkai Ádám
Űrhajós kerestetik!
Március 2. és 31. között lehet űrhajósnak jelentkezni a NASA-nál, és elképzelhető, hogy a most felvett nők és férfiak közül kerül ki az, aki ismét a Holdra léphet, vagy elsőként érintheti csizmájának talpával a Mars vörös homokját.

A hatvanas évek óta a NASA háromszázötven űrhajóst képzett ki, és jelenleg negyvennyolc asztronauta van aktív szolgálatban. Ugyanakkor a most induló Artemisz missziók miatt ennél többre lesz szükség. A sajtóközleményben a NASA hangsúlyozza, hogy húsz éve állomásoznak folyamatosan a Nemzetközi Űrállomáson, és 2024-re tervezik a következő Holdra szállást – ezek miatt nagyszerű időszak ez egy asztronauta számára.

Nem is túloznak: a kereskedelmi űrhajózás miatt megnövekvő lehetőségek, valamint az Artemisz küldetések céljainak köszönhetően most könnyedén beírhatja az arra érdemes a nevét az űrkutatás történelmébe.

Magyar állampolgárként sajnos eleve nem jelentkezhetünk, de legalább láthatjuk, hogy miből lesz a cserebogár, ez esetben tehát a következő Neil Armstrong. A jelentkezés első kritériuma tehát az amerikai állampolgárság, a második a mester fokozatú, természettudományos diploma egy akkreditált intézményből. A harmadik: befejezett vagy folyamatban lévő, de 2021 júniusáig befejezett, az Egyesült Államok által elismert pilótaiskolában végzett tanulmányok.

Látszik, hogy nem az utcáról rántják be az embereket, pedig még csak az elméleti résznél tartunk.

A jelölteknek ugyanis 2 évnyi, releváns repülési tapasztalattal, vagy utasszállítón repülőgép-parancsnokként ledolgozott 1000 munkaórával is kell rendelkezniük. Ha pedig mindennek megfelelünk, akkor kerül sor a hosszútávú űrutazással kapcsolatos fizikai alkalmassági vizsgálatra, majd a jelentkezőknek ezután – az Űrhivatal történetében először – egy két órás online tesztet is ki kell tölteniük.

Ha pedig felvesznek minket, akkor indul a nagy kaland: élet a Nemzetközi Űrállomáson, utazás az új Space Launch System rakétán, valamint az Orion űrhajón, Holdra szállás, valamint részvétel a Hold felfedezésében (folyamatos expedíciót a NASA 2028-ig tervez a Holdon megvalósítani), és ezután jön az igazi nagyágyú: utazás a Marsra, amire a tervek szerint a harmincas évek közepén kerülhet sor.

A válogatás 2021 közepéig lezárul, és ezután kezdődik az Artemisz Generáció asztronautáinak a kiképzése.

Ha valamelyik olvasónk netán rendelkezik a fenti előfeltételekkel, itt tud jelentkezni tehát március 2–31. között.

(Kép: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.