Űrhajós kerestetik!

2020 / 02 / 12 / Felkai Ádám
Űrhajós kerestetik!
Március 2. és 31. között lehet űrhajósnak jelentkezni a NASA-nál, és elképzelhető, hogy a most felvett nők és férfiak közül kerül ki az, aki ismét a Holdra léphet, vagy elsőként érintheti csizmájának talpával a Mars vörös homokját.

A hatvanas évek óta a NASA háromszázötven űrhajóst képzett ki, és jelenleg negyvennyolc asztronauta van aktív szolgálatban. Ugyanakkor a most induló Artemisz missziók miatt ennél többre lesz szükség. A sajtóközleményben a NASA hangsúlyozza, hogy húsz éve állomásoznak folyamatosan a Nemzetközi Űrállomáson, és 2024-re tervezik a következő Holdra szállást – ezek miatt nagyszerű időszak ez egy asztronauta számára.

Nem is túloznak: a kereskedelmi űrhajózás miatt megnövekvő lehetőségek, valamint az Artemisz küldetések céljainak köszönhetően most könnyedén beírhatja az arra érdemes a nevét az űrkutatás történelmébe.

Magyar állampolgárként sajnos eleve nem jelentkezhetünk, de legalább láthatjuk, hogy miből lesz a cserebogár, ez esetben tehát a következő Neil Armstrong. A jelentkezés első kritériuma tehát az amerikai állampolgárság, a második a mester fokozatú, természettudományos diploma egy akkreditált intézményből. A harmadik: befejezett vagy folyamatban lévő, de 2021 júniusáig befejezett, az Egyesült Államok által elismert pilótaiskolában végzett tanulmányok.

Látszik, hogy nem az utcáról rántják be az embereket, pedig még csak az elméleti résznél tartunk.

A jelölteknek ugyanis 2 évnyi, releváns repülési tapasztalattal, vagy utasszállítón repülőgép-parancsnokként ledolgozott 1000 munkaórával is kell rendelkezniük. Ha pedig mindennek megfelelünk, akkor kerül sor a hosszútávú űrutazással kapcsolatos fizikai alkalmassági vizsgálatra, majd a jelentkezőknek ezután – az Űrhivatal történetében először – egy két órás online tesztet is ki kell tölteniük.

Ha pedig felvesznek minket, akkor indul a nagy kaland: élet a Nemzetközi Űrállomáson, utazás az új Space Launch System rakétán, valamint az Orion űrhajón, Holdra szállás, valamint részvétel a Hold felfedezésében (folyamatos expedíciót a NASA 2028-ig tervez a Holdon megvalósítani), és ezután jön az igazi nagyágyú: utazás a Marsra, amire a tervek szerint a harmincas évek közepén kerülhet sor.

A válogatás 2021 közepéig lezárul, és ezután kezdődik az Artemisz Generáció asztronautáinak a kiképzése.

Ha valamelyik olvasónk netán rendelkezik a fenti előfeltételekkel, itt tud jelentkezni tehát március 2–31. között.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.