Stadion méretű léghajók vihetnek közelebb a mindenki számára elérhető űrutazáshoz

2020 / 06 / 19 / Bobák Áron
Stadion méretű léghajók vihetnek közelebb a mindenki számára elérhető űrutazáshoz
Az elmúlt években számtalanszor hallhattunk arról, hogyan fogják a a SpaceX, a Virgin Galactic és más cégek forradalmasítani az űrturizmust, de olyan ötlettel még nem találkoztunk, mint amilyet a Space Perspective most bejelentett.

A cégnek már a háttértörténete is érdekes, hiszen a Space Perspective-et az a Jane Poytner és Taber McCallum hozták létre, akik a kilencvenes évek elején a Biosphere-projekt oszlopos tagjai voltak mind tervezőként, mind pedig a hatalmas biodóm első lakóiként. Az emberfeletti vállalkozás keretében az Arizonai Egyetem gyakorlatilag egy űrbázis prototípusát alkotta meg a sivatag közepén, amelyben nyolc önként vállalkozó tudós két éven keresztül élt teljesen elzárva a külvilágtól. Poytner és McCallum később közösen hozták létre a WorldView nevű céget abból a célból, hogy léghajókkal forradalmasítsák az űrrepülést, ám amíg a WorldView a tudományos és üzleti megközelítésre helyezi a hangsúlyt, addig a Space Perspective elsődleges célja, hogy az egyszerű, földi halandók számára is elhozza az űrrepülés élményét.

Az egyszerű, földi halandó ebben az esetben olyan embereket jelentene, akiknek van legalább 125 ezer dollárjuk egy hatórás útra. Bár az átszámolva nagyjából 38 millió forintos összeg még mindig borzasztóan soknak tűnik, ám a konkurenciához képest még így is aprópénznek számít. A Virgin Galactic speciális űrrepülőjére a hírek szerint nagyjából kétszer ennyibe fog kerülni egy jegy, a Blue Origin 56 millió forintért repít majd a világűr pereméig, míg azért, hogy a SpaceX rakétájával ellátogathassunk a Nemzetközi Űrállomásra és egy hetet ott is töltsünk, nagyjából 16 milliárd forintot kell letennünk az asztalra.

A kedvezményes árszabásnak persze megvannak a maga hátrányai, egész pontosan az, hogy a Spaceship Neptune meg sem fogja közelíteni a száz kilométeres magasságban húzódó Kármán-vonalat, amit hagyományosan a világűr határának szoktak tekinteni. A floridai Kennedy Űrközpontból felszálló űrballon nagyjából két óra emelkedés után fogja elérni a harminc kilométeres magasságot, ami ugyan közel sem a világűr pereme, de az utasok így is egészen páratlan élménnyel gazdagodhatnak, ahogy a luxuskabinból szemlélik az alattuk gömbölyödő Földet. A stadion nagyságú, héliummal töltött ballon által szállított kabinban plüssfotelek és egy minibár is várja a nyolc utast, a Space Perspective szerint pedig a tudományos kutatások és az egyszerű kikapcsolódás mellett akár esküvők, koncertek, céges rendezvények megrendezésére is ideális lesz. A kétórás utat egy szintén kétórás süllyedés követi majd, amelynek végén a Spaceship Neptune az Atlanti-óceánban landol, az utasok innen pedig egy hajón térnek vissza a szárazföldre.

A Space Perspective a honlapján hangsúlyozza, hogy hasonló ballonokat a NASA évtizedekig használt a teleszkópok szállítására, tehát kipróbált technikáról van szó, mindenesetre a Spaceship Neptune-t egy ejtőernyővel is ellátták arra az esetre, ha mégis valamilyen hiba csúszna a számításokba. Bár az első, ember nélküli teszteket csak jövőre kezdik meg, de ha valakinek megjött a kedve hozzá, akkor a cég honlapján már most is lefoglalhatja a saját útját, amihez mindössze néhány személyes adatot kell megadni.

(TechCrunch)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.