Vadonatúj elektromos buszt mutatott be az Ikarus

2023 / 10 / 31 / Bodnár Barna
Vadonatúj elektromos buszt mutatott be az Ikarus
A székesfehérvári gyártó a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon mutatta be a tisztán elektromos hajtású járművet, az Ikarus 80e-t.

Az új típusról az Ikarus először október 6-án, a Busworld Europe 2023 elnevezésű kiállításon rántotta le a leplet, olyannyira, hogy a nagy múltú magyar buszgyár egészen a rendezvény előtti napokig titokban tartotta a 80e érkezését.

A hivatalosan még Kínában, magyar szakemberek felügyelete mellett összeszerelt prototípus 8545 mm hosszú, 2420 mm széles és 3300 mm magas, elöl egyszárnyú bolygó-, középen pedig kétszárnyú lengő-toló ajtókkal rendelkezik, amelyek mind elektromos működtetésűek. A nagy belmagasságnak (2100 mm) köszönhetően az utastér nagyon tágasnak érződik. A busz teljes hosszban alacsonypadlós, - ami ebben a járműkategóriában nagy előnyt jelent - teljes befogadóképessége 55 fő, közülük 18 utasnak ülőhely is jut, a járművezető pedig egy Grammer gyártmányú vezetőülésben foglalhat majd helyet.


Fotó: magyarbusz.info

A prototípusba egy 282 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorcsomag került, a midibusz mozgatásáért pedig közvetlenül egy 100 kW állandó-, és 170 kW csúcsteljesítményű, 2000 Nm legnagyobb nyomatékú központi CRRC villanymotor felel. Az akkupakk töltése CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül történik, a töltőaljzat viszont az európai gyakorlatnak megfelelően a mellső tengely fölé került. A jármű akár 300 kilométert is képes megtenni egy feltöltéssel, ami bőven elég a legtöbb midibuszos városi útvonal teljesítéséhez.


Fotó: magyarbusz.info

A felszereltség része a teljes külső-belső kamerarendszer, amely nem csak a már megszokott egységekből áll: a 80e esetében a magyar gyártók által kínált típusok között elsőként a hagyományos külső visszapillantó tükröket is kamerák helyettesítik. A jármű tartalmazza az Európai Unióban 2024 júliusától minden új forgalmi engedély kiadásához kötelező járműasszisztens rendszer (ADAS) elemeit, így az elinduláskor a gyalogosokkal és kerékpárosokkal való ütközés veszélyére figyelmeztető Moving Off Information System-et (MOIS), a holttérfigyelőt (Blind Spot Information System, BSIS) és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert (Lane Departure Warning System, LDWS) is.


Fotó: Ikarus

A nyolc méter körüli elektromos városi midibuszok piaci szegmense egyelőre még viszonylag kiaknázatlannak számít Európában, azonban a kifejezetten városi és kisvárosi közösségi közlekedés kibocsátásmentes optimalizálására való törekvés jól jöhet az Ikarusnak az új modell értékesítésében. Az Ikarus mostani portfólióbővítése nem kizárólag az autóbuszkínálatot érinti. A cégcsoport közölte, hogy maximalizálja és optimalizálja székesfehérvári üzemének gyártási kapacitását is, nagyobb hangsúlyt helyezve a fémipari, hegesztési és plazmavágási technológiát használó termékelőállításra és szolgáltatásokra, mint például a szerelvények, platók és vasúti kocsielemek gyártása, illetve a készjármű-festés.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.