Valami szivárog az Uránuszból

2020 / 03 / 30 / Justin Viktor
Valami szivárog az Uránuszból
A NASA tudósai, a Voyager 2 űrhajó évtizedes adatait nézték át újra, és igazi szemöldökemelő felfedezést tettek.

Úgy tűnt, valami kiszippantja az Uránusz légkörét az űrbe. Amikor a Voyager 2 1986-ban elrepült az Uránusz mellett, úgy tűnik, hogy áthaladt egy plazmoidnak nevezett anyagon - alapvetően egy óriási plazmabuborékon -, amely elszabadult az Uránuszról, és valószínűleg magával húzott egy óriási, gáznemű felhőt a bolygó fekália illatú égköréből - derült ki az adatokból.

Kozmikus Szél

A Voyager 2 által összegyűjtött adatok alapján, amelyeket akkor rögzített amikor átrepült bolygóról szabaduló anyagon, a NASA úgy gondolja, hogy maga a plazmoid körülbelül 205 ezer kilométer hosszú és kétszer olyan széles volt. És bár az augusztusban a Geophysical Research Letters folyóiratban közzétett adatok jobb képet adhatnak az Uránusz légköréről, egyetlen gázbuborékból nem tudhatunk meg mindent.

"Képzeljük el, hogy egy űrhajó átrepülne a szobánkon, és utána az utasai megpróbálnák jellemezni az egész Földi atmoszférát"

- mondta a NASA kutatója, Gina DiBraccio. "Nyilvánvaló, hogy pusztán ennyi, nem fog megmutatni nekik bármit arról, hogy mi a Szahara vagy az Antarktisz."

A NASA azt feltételezi, hogy egy ehhez hasonló gázkibocsátási jelenség megmagyarázhatja, hogy a Mars mitől ilyen kopár és száraz, ám ezt sem tudhatjuk biztosan.

"A NASA-nak sajnos egy újabb űrhajót kellene küldeni az Uránuszra, és annak körbe kellene járnia a bolygót. Ezért szeretem a bolygótudományt" - mondta DiBraccio. "Mindig akad egy új terület, amit nem igazán ismerünk."

(Forrás: Futurism Képek: Pikrepo)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.