Valódi kísértethajóval járja be a mesterséges intelligencia a Mayflower útját

2020 / 12 / 27 / Felkai Ádám
Valódi kísértethajóval járja be a mesterséges intelligencia a Mayflower útját
Éppen 400 éve indult útjára a telepeseket Amerikába szállító Mayflower. A kerek évfordulóra megemlékezvén, most egy olyan hajó ismétli meg az utat, amelyen nincsen ember, egyedül csak a mesterséges intelligencia irányítja.

A Mayflower 1620-ban indult az angliai Plymouth városából Amerikába. A hajó az angol puritánok első csoportját szállította, akik az Újvilágban megalapították az azonos nevű Plymouth kolóniát, amely később Massachusetts Plymouth városává fejlődött. Most pedig, 400 évvel később egy újabb úttal emlékeznének meg a Mayflower átkeléséről az Atlanti-óceánon egy olyan hajóval, amelyet kizárólag mesterséges intelligencia irányít.

A hajó, amely jelenleg az angliai Plymouth kikötőjében várakozik, a legutóbbi navigációs technológia segítségével tájékozódik majd – írja a CBS News. Mindez különböző kamerarendszereket, valamint globális helymeghatározási rendszert jelent. A hajót irányító mesterséges intelligenciát pedig az IBM tervezte. A hajó a tervek szerint a kamerák, a radar és a többi érzékelő segítségével tájékozódik, és nem csak képes a saját útját megtervezni, de le tudja reagálni a váratlan helyzeteket is – emberi beavatkozásra egyáltalán nem lesz szükség. A hajó akár a többi hajót is képes lesz felismerni, és reagálni rájuk – erre több mint 1 millió kép segítségével készítik fel az MI-t. A programozók azt is beállították, hogy a hajó a Mayflower 400 évvel korábbi útvonalát kövesse a massachusettsi Plymouthba. Az eredeti Mayflower 66 nap alatt kelt át az óceánon, majd ezt az utat az ötvenes években megismételték a Mayflower replikájával, amely ma is Massachusettsben áll kikötve.

A robotika-szakértő Brett Phaneuf által vezetett csapat azonban a mostani megemlékezéssel már inkább a jövőbe tekintene. A mostani Mayflower ennek megfelelően önvezető, és szél- és napenergia segítségével működik. Jelentősége pedig túlmutat azon, hogy bejárja a történelmi utat, mivel közben az óceánt is tanulmányozza: adatot gyűjt a műanyagszennyezésről, a vizek felmelegedéséről, és ezeknek a vizi életre gyakorolt hatásairól. A hasonló, önjáró hajók pedig idővel költséghatékonyabbá tehetik a Föld vizeinek a kutatását is, mivel kevésbé költségesek, valamint emberi személyzetet sem kell adott esetben veszélybe sodorni. Ráadásul maga a hajó is sokkal kompaktabb lehet azáltal, hogy nem kell úgy tervezni, hogy ember is fog rajta utazni.

(Címlapkép/nyitókép: William Halsall: "A Mayflower Plymouth kikötőjében" című festménye/Wikipedia)

További cikkek a Rakétán:

Először láthatjuk, milyen lehetett a Mayflower hajó vitorlabontása 400 évvel az esemény után, a kiterjesztett és a virtuális valóság technológiáknak köszönhetően korábban sosem látott részletességgel láthatjuk nemcsak a hajót, de legénységét, utasait, és az őket körülvevő környezetet is.

Hatalmas tengerjáró vitorlást tervezett egy svéd cég Az Oceanbird alig kisebb, mint egy átlagos konténerszállító-hajó, viszont 90%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki.

Elárasztottak minket az elektromos hajók, te is észrevetted? Elektromos jacht, elektromos motorcsónak, elektromos szörfdeszka: az idei budapesti Boat Show-n minden a hobbihajók villamosításról szól.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.