Valószínűleg a csupa-elektromosság Tesla-fa minden idők legmenőbb karácsonyfája

2021 / 12 / 11 / Felkai Ádám
Valószínűleg a csupa-elektromosság Tesla-fa minden idők legmenőbb karácsonyfája
Cikkünkben bemutatjuk a Tesla-tekercsek és a karácsonyfák váratlan légyottjainak gyümölcseit.

Dr. Peter Terren ausztrál konziliárius orvos, aki szabadidejében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy „megszobrolja” az elektromosságot. Furán hangzik? Eléggé, de gyorsan elmagyarázzuk, miről is van szó: Dr. Terren hosszú expozíciós idejű fotózás segítségével örökíti meg a szikrázó elektromosságot különböző formákban. Ilyen projekt volt Auguste Rodin világhírű Gondolkodó című szobrának elektromos változata, illetve ilyen projekt a jelen cikk tárgyát képező Tesla-karácsonyfa is.

A Tesla-karácsonyfa ötlete először 2007-ben került elő – Dr. Terren ekkor egy Nikon D70s digitális kamerával és egy valódi Tesla-tekercs segítségével állította elő a lentebb is látható, végleges változatot. Ehhez a képhez 50 órányi előkészítő munka és némi trükk (de semmi Photoshop) volt szükséges: a legfontosabb speciális effektus a 91 másodpercnyi expozíciós idő volt. Vagyis ebben az időben minden egyes szikra felkerült a felvételre, és amennyiben ezek a szikrák megközelítették a faformát, úgy a végleges fotón is szerepeltek. Dr. Peter Terren emellett még különböző szűrőket is bevetett, de – mint azt tehát többször is hangsúlyozta – Photoshopot egyáltalán nem.

Azonban az előzőnél is lenyűgözőbb lett a 2009-es Tesla-karácsonyfa, és ez már a sajtót is körbejárta – a Telegraph például ugyanabban az évben összeállítást közölt a legkülönösebb karácsonyfákról, és a cikkben Peter Terren munkáját nevezték a leglenyűgözőbbnek. Talán nem is véletlenül: bár eltelt 12 év, de a fa, pontosabban a végleges változathoz elvezető különböző stációk is rendre szembejönnek az interneten, és csodálkozásra késztetik azokat, akik akkor szembesülnek ezzel először.

Mint az a fenti, valamint a nyitóképként is használt fotókon látható, a „fa” először némileg fésületlen hatást keltett, és Dr. Terrennek hosszú idejébe került a szikrákat megzaboláznia. A végleges változathoz aztán 500 000 voltot, egy Tesla-tekercset, valamint egy digitális kamerát használt fel. Ez a fa, amit a férfi Délnyugat-Ausztráliában található házának kocsibehajtóján húzott fel, immár 9 méter magas volt. Ezúttal más technikát használt, de maga a fotózás szintén a hosszú expozíciós időre (ez ezúttal 2 perc volt) épült. A fa alapja egy forgó színes szűrő, amelynek karácsonyfa alakját a Tesla tekercs tetején lévő forgó rúdból származó szikrák körvonalazzák. A technikát egyébként – tehát a Tesla tekercsek és a hosszú expozíciós idő együttesét – Dr. Terren „electrickery”-nek (kábé: elektrükk) nevezte el.

Maga a tekercs a hálózatról nyerte az energiát, a becslések szerint 30 amperes árammal, amely 10 fénycsövön áramlott át. A tekercsben 500 000 volt feszültség keletkezett. Miután beüzemelte a fát, Dr. Terren apránként emelte fel a szikrákat vezető rudakat, miközben váltott a Nikon D300 szűrői közt – zöldről pirosra, majd sárgára és így tovább. Dr. Terren elmondása szerint azért tudta ezt az egészet végigcsinálni, mert Bunbury-ben, ahol él, nem voltak közvetlen szomszédai, így nem zavart senkit sem. Egyébként természetesen ha valaki mégis arra járt volna, nem lát „fát”, csak két percen át szikrázó elektromosságot.

Kérdésünkre, hogy várható-e a jövőben hasonló alkotás, Dr. Terren elmondta, hogy mára nagyrészt visszavonult a Tesla tekercsektől, de az eddigi munkái elérhetőek ezen a honlapon, ahol egyébként tényleg sok látványosság várja a látogatókat. (Tervben van egy újabb honlap is, amelyen 2500 fotó szerepel – de ez sajnos nem nyilvános, 8 éve készül, és talán sosem születik meg a végleges változata.) Jó hír viszont a karácsonyfa kedvelőknek, hogy a Tesla-fákról készült összes fotó elérhető ezen a régebbi honlapon is. Megtudtuk azt is, hogy bár a második fa sokkal nagyobb kihívást jelentett mind a mechanika, mind az elektromosság, mind a fényképezéstechnika szempontjából, Dr. Terren úgy érezte, hogy mégis a nyersebb, első változat ment nagyobbat a médiában.

(A képek a tesladownunder.com honlapról származnak, és ezeket Peter Terren tudomásával és beleegyezésével tettük most közzé.)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.