Valószínűleg ez a hajó fog az elsüllyedt Moszkva cirkáló helyébe lépni

2022 / 05 / 22 / Felkai Ádám
Valószínűleg ez a hajó fog az elsüllyedt Moszkva cirkáló helyébe lépni
A Fekete-tengeri Flotta új zászlóshajója a 2017-ben átadott Makarov Tengernagy lesz, amiről korábban szintén az a hír járta, hogy az ukránok megsemmisítették.

A Moszkva cirkáló elsüllyedése komoly csapás volt az oroszoknak, kiemelten a Fekete-tengeri Flottának, mivel a zászlóshajójuk szállt hullámsírba. Várható volt tehát, hogy új zászlóshajót neveznek ki, ám mivel Törökország döntése miatt új hajókat nem lehet a térségbe vezényelni, így a már ott lévő járművek közül kell választani. Ezek közül pedig a Grigorovics-osztályú fregattok jönnek a leginkább szóba. A TASZSZ, az orosz állami hírügynökség értesülése szerint pedig a hajóosztályból nagy valószínűséggel a Makarov Tengernagyra esik/esett a választás – írja több forrás mellett a Naval News.


Forrás: wikimedia.commons/Ad Meskens

Az Orosz Haditengerészet harmadik Projekt 11356 fregattját 2017. december végén adták át, és Szevasztopolban állomásozik. A hajót a Jantar hajógyár (az USC - United Shipbuilding Corporation - leányvállalata) építette Kalinyingrádban. Harmadik hajóról beszéltünk, mivel az osztály zászlóshajója a Grigorovics Tengernagy, míg a második az Esszen Tengernagy. A Projekt 11356 fregattok 4000 tonnásak és 30 csomóval közlekedhetnek. Ez némileg kevésbé impresszív, mint a Moszkva cirkáló adatai voltak, hiszen az elsüllyedt zászlóshajó 10 000 tonnás, 186 méter hosszú jármű volt, amely akár 32 csomóval is haladhatott. Viszont ezek a fregattok tehát elég modernek, a fegyverzetük 100 mm-es A–190 tüzérségi ágyúk, légvédelmi és tüzérségi fegyverek, torpedók és tengeralattjáró-elhárító fegyverek, valamint precíziós Kalibr robotrepülők. A hajók Ka–27 és Ka–31 helikopterek fogadására is alkalmasak.

A hajóosztály első tagja, a Grigorovics Tengernagy háborús veterán – 2016-ban a Földközi-tengerre hajózott, ahonnan az említett Kalibr robotrepülőgépekkel támadta az ISIS szíriai állásait.

(Kép: Wikimedia.commons/Mil.ru)


Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ausztria vezető traktorgyártója hidrogénhajtású traktort készített
Ausztria vezető traktorgyártója hidrogénhajtású traktort készített
A kísérleti traktor működéséhez a hidrogént biogenikus nyersanyagokból állítják elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.