Valószínűleg ez a hajó fog az elsüllyedt Moszkva cirkáló helyébe lépni

2022 / 05 / 22 / Felkai Ádám
Valószínűleg ez a hajó fog az elsüllyedt Moszkva cirkáló helyébe lépni
A Fekete-tengeri Flotta új zászlóshajója a 2017-ben átadott Makarov Tengernagy lesz, amiről korábban szintén az a hír járta, hogy az ukránok megsemmisítették.

A Moszkva cirkáló elsüllyedése komoly csapás volt az oroszoknak, kiemelten a Fekete-tengeri Flottának, mivel a zászlóshajójuk szállt hullámsírba. Várható volt tehát, hogy új zászlóshajót neveznek ki, ám mivel Törökország döntése miatt új hajókat nem lehet a térségbe vezényelni, így a már ott lévő járművek közül kell választani. Ezek közül pedig a Grigorovics-osztályú fregattok jönnek a leginkább szóba. A TASZSZ, az orosz állami hírügynökség értesülése szerint pedig a hajóosztályból nagy valószínűséggel a Makarov Tengernagyra esik/esett a választás – írja több forrás mellett a Naval News.


Forrás: wikimedia.commons/Ad Meskens

Az Orosz Haditengerészet harmadik Projekt 11356 fregattját 2017. december végén adták át, és Szevasztopolban állomásozik. A hajót a Jantar hajógyár (az USC - United Shipbuilding Corporation - leányvállalata) építette Kalinyingrádban. Harmadik hajóról beszéltünk, mivel az osztály zászlóshajója a Grigorovics Tengernagy, míg a második az Esszen Tengernagy. A Projekt 11356 fregattok 4000 tonnásak és 30 csomóval közlekedhetnek. Ez némileg kevésbé impresszív, mint a Moszkva cirkáló adatai voltak, hiszen az elsüllyedt zászlóshajó 10 000 tonnás, 186 méter hosszú jármű volt, amely akár 32 csomóval is haladhatott. Viszont ezek a fregattok tehát elég modernek, a fegyverzetük 100 mm-es A–190 tüzérségi ágyúk, légvédelmi és tüzérségi fegyverek, torpedók és tengeralattjáró-elhárító fegyverek, valamint precíziós Kalibr robotrepülők. A hajók Ka–27 és Ka–31 helikopterek fogadására is alkalmasak.

A hajóosztály első tagja, a Grigorovics Tengernagy háborús veterán – 2016-ban a Földközi-tengerre hajózott, ahonnan az említett Kalibr robotrepülőgépekkel támadta az ISIS szíriai állásait.

(Kép: Wikimedia.commons/Mil.ru)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.