Valószínűleg rájöttek, hogy mi okozza Európában a gyerekek rejtélyes májbetegségét

2022 / 07 / 26 / Felkai Ádám
Valószínűleg rájöttek, hogy mi okozza Európában a gyerekek rejtélyes májbetegségét
Két, a tudományos lektorálási folyamatra váró brit tanulmány is ugyanarra az eredményre jutott.

Az Egészségügyi Világszervezet legalább 1010 olyan esetről tud, amelynél a gyerekeknél jelentkező, rejtélyes májgyulladásra lehet gyanakodni – ezen esetek közül 46 esetben volt szükség májátültetésre, és 22 haláleset is történt valószínűleg emiatt a betegség miatt tavaly október óta. A korábbi tanulmányok szerzői arra gyanakodtak, hogy a közönséges adenovírusokhoz köthető fertőzések megugrása állhat a háttérben. Két új, egymással párhuzamosan végzett, de egymástól független kutatás (egyik Skóciában, a másik Londonban történt) azonban tehát arra jutott, hogy nem önmagukban az eddig vizsgáltak, hanem egy másik vírus, az AAV2 (adeno-associated virus 2) lehet a tettes – ezt ugyanis az összes vizsgált beteg 96 százalékánál kimutatták – számol be az előzetes kutatási eredményekről a Medicalxpress.

Az AAV2 a jelenlegi ismeretek szerint amúgy nem okoz ilyen betegséget, sőt szaporodni sem képes egy másik „segítő” vírus jelenléte nélkül. A kutatók konklúziója így az, hogy a fertőzéseket két vírus egyszerre okozhatta: az AAV2 és egy adenovírus, illetve esetleg az AAV2 és a HHV6 herpeszvírus együttesen. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy azt továbbra sem tudni, hogy a betegséget az AAV2 okozta, vagy ennek jelenléte csak egy „biomarker”, amely egy nehezebben kimutatható, mögöttes adenovírus fertőzésre utal, amely a májgyulladásban fő kórokozóként működött. Mint írtuk, jelenleg mindkét tanulmány a tudományos elbírálási folyamatra vár.

Azt viszont mindkét tanulmány kizárta, hogy a májgyulladás mögött a SARS-CoV-2 vírus állna akár korábbi fertőzés formájában. Ennek oka, hogy a májszövetekben nem találták meg a koronovírust, és bár a skót tanulmány megállapította, hogy a betegek kétharmada rendelkezett antigénnel a koronavírussal szemben, ez az arány éppen akkora, mint a tanulmány készültekor a teljesen populcáióban volt a gyerekek körében.

Az azonban továbbra sem tisztázott, hogy ezt a kiugrást a májgyulladásos fertőzésekben pontosan mi okozhatta, de mindkét tudóscsapat arra gyanakszik, hogy ehhez a lezárások járulhattak hozzá – vagy azért, mert a bezárt gyerekeknek romlott az immunitása, vagy pedig mert a lezárások megváltoztatták a vírus tejedésének az addigi mintázatát.

A kutatók elmondása szerint tehát fontos, hogy az AAV2 szezonális terjedését is monitorozzák, mert erre a vírusra sokáig alig figyelt valaki, holott az jelenleg elfogadható magyarázatnak tűnik, hogy az AAV2 fertőzések csúcsa és az adenovírus fertőzések csúcsa most éppen egybeesett, és ez okozhatta a gyerekek körében ezt a szokatlan májgyulladást.

(Kép: Pixabay/mohamed_hassan)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.