Valószínűleg rájöttek, hogy mi okozza Európában a gyerekek rejtélyes májbetegségét

2022 / 07 / 26 / Felkai Ádám
Valószínűleg rájöttek, hogy mi okozza Európában a gyerekek rejtélyes májbetegségét
Két, a tudományos lektorálási folyamatra váró brit tanulmány is ugyanarra az eredményre jutott.

Az Egészségügyi Világszervezet legalább 1010 olyan esetről tud, amelynél a gyerekeknél jelentkező, rejtélyes májgyulladásra lehet gyanakodni – ezen esetek közül 46 esetben volt szükség májátültetésre, és 22 haláleset is történt valószínűleg emiatt a betegség miatt tavaly október óta. A korábbi tanulmányok szerzői arra gyanakodtak, hogy a közönséges adenovírusokhoz köthető fertőzések megugrása állhat a háttérben. Két új, egymással párhuzamosan végzett, de egymástól független kutatás (egyik Skóciában, a másik Londonban történt) azonban tehát arra jutott, hogy nem önmagukban az eddig vizsgáltak, hanem egy másik vírus, az AAV2 (adeno-associated virus 2) lehet a tettes – ezt ugyanis az összes vizsgált beteg 96 százalékánál kimutatták – számol be az előzetes kutatási eredményekről a Medicalxpress.

Az AAV2 a jelenlegi ismeretek szerint amúgy nem okoz ilyen betegséget, sőt szaporodni sem képes egy másik „segítő” vírus jelenléte nélkül. A kutatók konklúziója így az, hogy a fertőzéseket két vírus egyszerre okozhatta: az AAV2 és egy adenovírus, illetve esetleg az AAV2 és a HHV6 herpeszvírus együttesen. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy azt továbbra sem tudni, hogy a betegséget az AAV2 okozta, vagy ennek jelenléte csak egy „biomarker”, amely egy nehezebben kimutatható, mögöttes adenovírus fertőzésre utal, amely a májgyulladásban fő kórokozóként működött. Mint írtuk, jelenleg mindkét tanulmány a tudományos elbírálási folyamatra vár.

Azt viszont mindkét tanulmány kizárta, hogy a májgyulladás mögött a SARS-CoV-2 vírus állna akár korábbi fertőzés formájában. Ennek oka, hogy a májszövetekben nem találták meg a koronovírust, és bár a skót tanulmány megállapította, hogy a betegek kétharmada rendelkezett antigénnel a koronavírussal szemben, ez az arány éppen akkora, mint a tanulmány készültekor a teljesen populcáióban volt a gyerekek körében.

Az azonban továbbra sem tisztázott, hogy ezt a kiugrást a májgyulladásos fertőzésekben pontosan mi okozhatta, de mindkét tudóscsapat arra gyanakszik, hogy ehhez a lezárások járulhattak hozzá – vagy azért, mert a bezárt gyerekeknek romlott az immunitása, vagy pedig mert a lezárások megváltoztatták a vírus tejedésének az addigi mintázatát.

A kutatók elmondása szerint tehát fontos, hogy az AAV2 szezonális terjedését is monitorozzák, mert erre a vírusra sokáig alig figyelt valaki, holott az jelenleg elfogadható magyarázatnak tűnik, hogy az AAV2 fertőzések csúcsa és az adenovírus fertőzések csúcsa most éppen egybeesett, és ez okozhatta a gyerekek körében ezt a szokatlan májgyulladást.

(Kép: Pixabay/mohamed_hassan)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.