Véget ért Európa Ariane-5 rakétájának karrierje

2023 / 08 / 10 / Bobák Zsófia
Véget ért Európa Ariane-5 rakétájának karrierje
Az Ariane-program története régre nyúlik vissza - az ESA nagy sikerű rakétacsaládjának legújabb tagja az eddig szolgálatot teljesítő Ariane-5-öt váltja le, ami júliusban utoljára szállított rakományt az űrbe.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Ariane rakétacsaládjának legújabb tagja, az Ariane-6 hamarosan átveszi a stafétát elődjétől, az Ariane-5-től, ami nyáron az utolsó alkalommal emelkedett magasba az űrügynökség Francia-Guyanában található űrkikötőjéből. A rakéta július 5-én szállt fel, hogy pályára állítsa két rakományát: az Airbus és a Thales Alenia Space által fejlesztett Syracuse 4B katonai célú kommunikációs műholdat és a német űrügynökség (DLR) Heinrich Hertz műholdját. A geostacionárius átviteli pályára állítás mindkét műhold esetében megfelelően zajlott le, így a rakéta utolsó küldetése az összesen 7700 kilogrammos rakomány szállításával sikeresen zárult.

Az ESA Ariane típusú rakétáinak legújabb tagja, az Ariane-6 hamarosan megkezdheti munkáját és folytathatja a műholdak szállítását, amelyet megnövelt kapacitásával még hatékonyabban tud kivitelezni. A rakéta két verzióban lesz elérhető: a két gyorsítórakétával felszerelt Ariane-62 teherbíró kapacitása 4500 kilogramm (geostacionárius pálya esetében), a négy gyorsítórakétával ellátott típus, az Ariane-64 kapacitása 11 500 kilogramm. A rakéta egyfajta "rakétamegosztó" rendszerben egyszerre többfajta, kisebb és nagyobb méretű rakományt is tud szállítani, ezzel a kisebb cégek számára is megfizethető, költséghatékony szolgáltatást biztosít.

Az Ariane-5 és az Ariane-6 alkalmazása közötti átmenet azonban nem zajlik minden nehézség nélkül, az új rakéta indítását ugyanis régóta halasztja az űrügynökség. Az eredeti tervek szerint már 2020-ban indult volna az első példány az űrbe, de végül még a 2023-as startot is el kellett napolni, nem is kevéssel: a legutóbbi hírek szerint csak jövőre kerül sor a rakéta beiktatására.

Az ESA számára ezt a problémát csak fokozza, hogy a másik rakétacsaládnak, a Vega rakétáknak jelenleg használatban lévő tagjával, a Vega-C hordozórakétával is gondok adódtak. A decemberi indítás során a start után 144 másodperccel észlelt hiba miatt az űreszközt, értékes rakományával együtt, megsemmisítették. A Vega-C-vel kapcsolatos anomáliát azóta is vizsgálják, de a márciusi jelentés szerint valószínű, hogy az orrész anyagának hibája állt a háttérben.

(Fotó: ESA/D. Ducros)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.