Végre leleplezték az USA következő generációs alapharckocsiját, az AbramsX-et

2022 / 10 / 09 / Felkai Ádám
Végre leleplezték az USA következő generációs alapharckocsiját, az AbramsX-et
Élőben a tankot az amerikai hadsereg washingtoni konferenciáján lehet majd látni, de most előzetesen bárki megtekintheti a járműről készült felvételt – ez az első alkalom, hogy nem koncepcióképeken láthatjuk Amerika következő alapharckocsiját, amelynek legérdekesebb újítását nem is látni, mivel a tank belsejében helyezkedik el.

Az AbramsX tehát először a héten fog bemutatkozni az amerikai hadsereg konferenciáján – ez még ugyan egy demonstrátor jármű, de legalább valami kézzel fogható az eddigi koncepciós képekhez képest. A pilóta nélküli torony az automatikus lőszertöltő-rendszerrel lehetővé teszi a személyzet létszámának csökkentését négy főről háromra – ez egyébként olyasmi, amit az oroszok már korábban megtettek a tankjaikkal. Mindez nemcsak a túlélést növeli, de helyet szabadít fel a toronyban. Az alapharckocsi digitális „gerince” a KATALYST Next Generation Electronic Architecture (NGEA), ami összekapcsolja az összes rendszert, és megkönnyíti a hardver frissítéséket, valamint a szoftver módosítását, hogy a harckocsi lassabban avuljon el, és gyorsabban adaptálható legyen a változó taktikai viszonyokhoz és technológiákhoz.

Az átalakításnak köszönhetően tehát hely szabadult fel a toronyban, ami nem is vész kárba: itt kaptak helyet a különböző támadáselhárító gránátok, aktív védelmi rendszerek és elosztott rekesznyílású kamerarendszerek (DAS) – ez utóbbi a sofőr számára elvileg 360 fokos videót biztosít. Ez utóbbi az augmented reality (AR) technológiával ötvözve lényegében átlátszóvá „varázsolja” a harckocsi testét, ami javítja a helyzetfelismerést, különösen úgy, hogy a rendszer a figyelemre méltó objektumokat még ki is emeli – nagyjából tehát akár egy videojátékban. Ahogy pedig azt a következő generációs eszközök esetén már megszokhattuk az AbramsX is képes lesz társulni legénység nélküli szárazföldi kísérő járművekkel.

A tank legizgalmasabb újítása azonban nem is látható: ez ugyanis a hibrid hajtáslánc. A General Dynamics szerint ez óriási, 50 százalékos üzemanyag-megtakarítást fog eredményezni – mint azt a forrásként használt War Zone cikk is írja: az Abrams kerozinfaló turbinás motorja már régóta jelentős logisztikai és teljesítménybeli kompromisszumot jelentett. A mostani hibridrendszer azonban nem csak ez utóbbi problémára gyógyír, de azt is lehetővé teszi, hogy az AbramsX csendesen működjön várakozás közben, esetleg rövid ideig alacsony fordulatszámon is elboldoguljon, ami óriási taktikai előnyt jelenthet.

Kép: General Dynamics


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.