Végstádiumú rákos betegségből gyógyult meg egy brit férfi hála egy kísérleti módszernek

2022 / 12 / 30 / Felkai Ádám
Végstádiumú rákos betegségből gyógyult meg egy brit férfi hála egy kísérleti módszernek
Az orvosok szerint mindössze 12 hónapja maradt a férfinak, akinek a szervezetéből a kezelést követően teljesen eltűntek a daganatok.

Egy brit férfi teljesen felgyógyult az epevezetékrákból, a daganatos megbetegedések egy ritka és agresszív formájából a Christie NHS Foundation Trust által végzett klinikai vizsgálatnak köszönhetően – számol be róla a The Independent. Az 51 éves Robert Glynnnél 2020 augusztusában diagnosztizálták a rákot, miután epehólyagfertőzéssel szállították kórházba. A rák ekkor már átterjedt a mellékvesére is, és előrehaladott állapotban volt.

Az epevezetékrák, más néven intrahepatikus epevezetékrák vagy epeúti rák, a rák egy ritka formája, amely a májon belüli epevezetékekben képződik. Ez a rákos betegségek egy különösen agresszív formája, amely esetén sajnos kevés kezelési lehetőség akad. Az Egyesült Királyságban évente mindössze 1000 embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, de az emberek mindössze 5%-a él öt évig vagy még tovább a diagnózist követően.

Glynn úrnak felajánlották a lehetőséget, hogy részt vehet az immunterápia klinikai vizsgálatában a Christie-ben. A klinikai vizsgálatok olyan kutatások, amelyek az új orvosi kezelések, például gyógyszerek vagy terápiák biztonságosságát és hatékonyságát értékelik ki a pácienseknél. Ezek tehát fontos részét képezik az új kezelések kidolgozási folyamatának, és egyben reményt adhatnak azoknak a súlyos vagy életveszélyes állapotú betegeknek, akik számára egyéb terápiás lehetőség nem maradt.

A vizsgálat megkezdése előtt Glynn úr daganatát kielemezték, hogy ellenőrizzék az esetleges genetikai elváltozásokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a daganat nagy mutációs terhelést, magyarán nagyszámú genetikai mutációt tartalmazott a sejtekben, ami arra utal, hogy potenciálisan jól reagálhat a kezelésre. Mr Glynn-nel egy immunterápiás gyógyszert kezdtek el szedetni, amely már engedélyezett más rákbetegségek, köztük tüdő-, vese- és nyelőcsőrák esetén is. A csepegtetős kezelést, amely az ember saját immunrendszerét segíti a rák elleni küzdelemben, standard kemoterápiával kombinálták. A gyógyszert egyébként a kezelés kísérleti fázisa miatt egyelőre nem lehet megnevezni.

Glynn úr meglepetésére a kezelés hatására a daganatai elkezdtek visszahúzódni. A májat érintő daganat 12 cm-ről 2,6 cm-re, míg a mellékvese daganata 7 cm-ről 4,1 cm-re zsugorodott. Ez azt jelentette, hogy Glynn úr áprilisban már áteshetett egy műtéten, hogy eltávolítsák daganatait. A sebészek azonban már csak elhalt szöveteket találtak, ami azt jelentette, hogy a kezelés elpusztította az összes rákos sejtet.

A műtétje óta Mr. Glynnnek nem volt szüksége további kezelésre, és háromhavonta végzett vizsgálatai azt mutatják, hogy teljesen felépült. Glynn úr gyógyulását a klinikai vizsgálatnak és az immunterápiás kezelésnek tulajdonítja. Mint elmondta:

„Nem lennék ma itt a kezelés nélkül. Amikor lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek ebben a kutatásban, éltem is vele.”

Juan Valle professzor, a Christie tanácsadó onkológusa, aki a klinikai vizsgálatot vezette, elmondta, hogy Mr. Glynnek lényegében szerencséje volt a fent említett nagy mutációs terheléssel, mivel azon páciensek esetén, akik ezzel a betegséggel küzdenek, jellemzően nem akad ennyi mutáció, így esetükben a kezelés sem lesz ennyire hatékony. Glynn úr sikeres felgyógyulása azonban nem csak a kísérleti kezelés működőkepéssége szempontjából fontos, de egyben rávilágít a személyre szabott orvoslás jelentőségére is.

Jelenleg egyébként tovább vizsgálják ezt a kezelést, immár több beteg bevonásával – a remények szerint mindez pedig hozzájárulhat az epeúti rák kezelésének a reformjához.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/deborabalves)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.