Véletlen lyukat ütött az atmoszférába az amerikai Űrhaderő

2023 / 09 / 27 / Felkai Ádám
Véletlen lyukat ütött az atmoszférába az amerikai Űrhaderő
A misszió egyébként sikerrel járt: rekordidő alatt, mindössze 27 órán belül sikerült az űrbe juttatni egy műholdat. Csak közben rövid időre keletkezett egy lyuk az ionoszférában.

A Firefly Aerospace rekord idő alatt állította pályára az Egyesült Államok Űrhaderejének műholdját a kaliforniai Vandenberg Űrbázisról, mindössze 27 óra leforgása alatt. A rakéta azonban egy lyukat is létrehozott a Föld felső légkörében, amely halvány vörös izzásként volt látható, miután a rakéta csóvája szétoszlott. Ez a jelenség, amelyet a rakéták időnként okoznak, nem jelent veszélyt a bolygóra, és természetes módon órákon belül bezárul.

A Victus Nox néven ismert küldetés célja az volt, hogy bemutassa az Egyesült Államok gyors reagálási képességét az eszközök pályára állításában. A meglepetésszerű kilövés demonstrálta a Firefly Aerospace képességét a rakéta és a műhold szűk időkorlátok melletti kilövésre való felkészítésében, ezzel is teljesítve szerződéses kötelezettségeit.

2023. szeptember 14-én a Firefly Aerospace, az Egyesült Államok Űrhaderejével kötött szerződésnek megfelelően, komoly bravúrt ért el: a kaliforniai Vandenberg űrbázisról mindössze 27 óra leforgása alatt fellőtte a Victus Nox műholdat szállító rakétát. Ez a páratlanul gyors átfutási idő az engedélyezéstől az indításig, a teljes űrközösséget is meglepte, mivel az eseményt nem tették közzé, és nem közvetítették élőben.

Ennek a küldetésnek az volt a célja, hogy támogassa az “űr, mint műveleti területtel kapcsolatos tudatosságot” – angolul mindez kicsit jobban, de legalábbis katonásabban hangzik: space domain awareness, ami tényleg arra utal, hogy az űrt, mint katonai területet elkezdjék egyre tudatosabban megközelíteni. A misszió egyik “szövődménye” az volt azonban, hogy miután a rakéta csóvája szertefoszlott, a helyén halvány vörös izzás maradt az égen, jelezve, hogy azon ponton bizony kilyukadt a légkör legfelső rétege, az ionoszféra.

Az ionoszféra

"A légkör legnagyobb részében a gázok semleges atomok, molekulák formájában fordulnak elő. A Nap ionizáló sugárzása hatására azonban kb. 50 km felett több olyan réteg alakul ki, amelyeknek részecskéi elektromos töltéssel rendelkeznek. Ezek a napszakosan változó, ionokban, szabad elektronokban feldúsuló rétegek alkotják az ionoszférát. Az ionoszféra rétegei sok energiát nyelnek el, ezért emelkedik a hőmérséklet a termoszférában. Ezeknek a rétegeknek gyakorlati jelentőségük is van: hatnak a Föld mágneses terére és befolyásolják a közepes és hosszú rádióhullámok terjedését is." Forrás: PTE Természettudományi Kar

Ez az "ionoszférikus lyuk" néven ismert jelenség akkor fordul elő, amikor a rakéta második fokozatából származó gáz kölcsönhatásba lép az ionoszférával, aminek következtében az ionizált oxigénatomok rekombinálódnak, és fény formájában energiát bocsátanak ki, hasonlóan ahhoz a folyamathoz, amely az aurórákat hozza létre. Fontos, hogy ezek a lyukak nem jelentenek veszélyt a Föld lakóira, és természetes módon néhány órán belül bezáródnak, ahogy a rekombinált gázok újra ionizálódnak.

Egyébként idén nem ez volt az első ionoszférikus lyuk: egy korábbi, júliusi SpaceX Falcon 9 fellövése hatalmas, látható foltot hozott létre Arizona felett, ugyanezen jelenség miatt.

A Firefly Aerospace egyébként komoly kihívással nézett szembe a Victus Nox műhold ilyen rövid idejű felbocsájtása kapcsán: frissíteni kellett a rakéta röppályája szoftverét, fel kellett készíteni a műholdat a kilövésre, az indítóállásra szállítani, a rakétába integrálni, és a szűkös időkereten belül elvégezni a végső ellenőrzéseket. A kedvezőtlen időjárási viszonyok ráadásul késleltetett indításhoz vezettek.

(Kép: A Firefly Aerospace Alpha rakétája 2023. szeptember 14-én száll fel a Vandenberg űrbázisról, forrás: Firefly Aerospace)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.