Véletlenül új szerveket fedeztek fel az emberi fej belsejében

2020 / 10 / 25 / Justin Viktor
Véletlenül új szerveket fedeztek fel az emberi fej belsejében
Az emberi test talán már felfedte összes titkát, hiszen évszázadok óta zajlanak a boncolások és a modernnek tekinthető orvostudomány is lassan több évszázadossá válik. Ennél persze nem is tévedhetnénk nagyobbat, amit az időről időre felfedezett vadonatúj emberi szervek bizonyítanak a legjobban.

A legnagyobb szerv

Az emberi test valaha megtalált legnagyobb szervét például csak két éve, 2018-ban fedezték fel, egymással összekapcsolt, folyadékkal töltött tasakok formájában, melyek a kollagén- és elasztin-szerkezeteken keresztül haladnak a bőrünk alatti területeken, valamint a testünk egyéb szervei és szövetei között. 

A most felfedezett szervet a hollandiai Rákkutató Intézet onkológusai találták meg, amikor új típusú vizsgálattal kutatták a fej- és nyak-rákos betegek állapotát. Pozitronemissziós tomográfiát, komputertomográfiát alkalmaztak prosztata-specifikus membránantigén-ligandum (PSMA PET/CT) vizsgálattal kombinálva, ami bizonyítottan hatékony módja a prosztatarák terjedésének nyomon követésére a testben. A betegeket radioaktív glükózzal injekciózták be a vizsgálat előtt, ami fényes ragyogással jelölte meg a daganatokat. 

A legújabb szerv

A vizsgálatok során észrevették, hogy a betegek fejének két területe váratlan, ragyogó fénymintákat mutatott. Ahogy egyre több beteget vizsgáltak meg, ugyanazon a területen jelentkezett a ragyogó világító minta újra meg újra. A 100 vizsgált beteg mindegyikénél megtalálták a fényes foltokat. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem valamiféle anomáliát találtak, hanem egy teljesen új, eddig ismeretlen emberi szervet

A kutatók a Journal of Radiotherapy and Oncology tudományos folyóiratban számoltak be az új felfedezésről.

Maga a szerv egy sor nyálmirigy - főleg a nyálkahártya mirigyei több elvezető csatornával - a hátsó orr-garatban helyezkedik el.

„Az embernek három nagy nyálmirigy készlete van, de nem ott találhatóak. Tudomásunk szerint a nasopharynx (hátsó orr-garat) egyetlen nyál- vagy nyálkahártya-mirigye mikroszkóposan kicsi, és legfeljebb 1000 hasonló mirigy egyenletesen eloszlik a nyálkahártyán. Képzeljék csak el  a meglepetésünket, amikor ezeket megtaláltuk" - számolt be a felfedezésről Wouter Vogel radiológus-onkológus a tanulmány szerzője."

A kutatók amszterdami kollégáikkal holttesteket felhasználva is megerősítették az eredményeket, és az emberiség legújabb szervét "tubarial gland"-nevezték el, utalva azok helyére.

Update

Köszönet olvasónknak, Dr. Molnár Gergelynek, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetéből, akinek javaslatára a szervet a hivatalos kodifikációig hívjuk nyersfordításban: fülkürti (nyál)mirigynek.

Az is kiderült, hogy az újonnan felfedezett mirigyek szövődményeket okozhatnak a sugárzáson átesett betegeknél, beleértve a dysphagia-t (nyelési nehézségeket), és az új ismeretek segíthetik az onkológusok munkáját. 

"A sugárkezelés károsíthatja ezeket a nyálmirigyeket, ami szövődményekhez vezethet. A betegeknek gondjai lehetnek az evéssel, a nyeléssel vagy a beszéddel, ami valódi terhet jelenthet" - mondta el Vogel. Az azonosított területek elkerülésével azonban megelőzhetőek ezek a lehetséges szövődmények.

(Kép: The Netherlands Cancer Institute)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.