Vezető rákkutató: a végstádiumú rák jelentését újra kell gondolni – már nem jelent halálos ítéletet

2023 / 11 / 16 / Felkai Ádám
Vezető rákkutató: a végstádiumú rák jelentését újra kell gondolni – már nem jelent halálos ítéletet
A gyors tudományos fejlődés korszakában a 4. stádiumú rák jelentése épp paradigmaváltáson megy keresztül. Ennek lényege, hogy az általában a betegség végstádiumát jelentő negyedik stádium már nem azonnali halálos ítélet, inkább egy hosszabb időn keresztül kezelhető, krónikus betegség.

A rákkutatás terén végzett úttörő munkájáról ismert Chris Evans a Cancer Awareness Trust társalapítója, akinek a munkássága nagyban hozzájárult a rákkezelések forradalmasításához világszerte.

Mint azt Evans elmondta a The Independentnek adott interjújában, gyermekkorában úgy érezte, hogy a rák felelős annyi halálesetért körülötte, és akkor döntött úgy, hogy ennek a gyógyítására teszi fel az életét.

„Kisfiúként emlékszem, hogy anyám ideges lett, mert az utca túloldalán egy másik anyuka rákban halt meg. Vagy apám azt mondta nekem, hogy John az utcánkban hamarosan meg fog halni, mert rákos volt. Kisfiúként mindig is foglalkoztam a tudományokkal, ezért úgy döntöttem, készítek egy bájitalt, összekavarom a kémiakészletem műanyag kémcsövében, és meggyógyítom a körülöttem lévő rákot. Ez volt a célom. 12 éves koromban rájöttem, hogy valószínűleg nem vagyok elég jó, és a kis kémiám sem.”

A jelenleg 65 éves Evanst 2001-ben lovaggá ütöttek, és mostanra a világ vezető rákkutatója és a biotechnológia egyik legismertebb neve, számos egészségügyi céget alapított, köztük a Celsist és a Rutherford Health-et.

Evans igazi hírességeket is kezelt, egyik páciense például Andy Taylor a Duran Duranból, aki nyilvánosan dicsérte Evanst a kezeléssel kapcsolatos úttörő megközelítéséért. Taylor Evanst a rákkezelések „Elon Muskjának” nevezte, ami találó összehasonlítás, tekintettel Evans könyörtelen innovációs törekvésére és a rákkezelések jövőjével kapcsolatos merész elképzelésére.

Az Evans által terjesztett alapvető üzenet az, hogy ideje újragondolni a 4. stádiumú rákdiagnózis jelentését. A 4. stádium néhány rákos megbetegedését leszámítva – ilyen például a Wilms tumor (más néven nephroblastoma), amely 5 stádiumban folyik le – a rák végstádiuma, amire eddig hagyományosan egyfajta azonnali halálos ítéletként tekintettünk.

Evans meggyőződése ezzel szemben, hogy a tudományos fejlődésnek köszönhetően a betegeknek a 4. stádiumú rákot is úgy kellene felfogniuk, mint más krónikus betegségeket, amelyek hosszú ideig kezelhetők. Ez a perspektíva túlmutat a kezelések forradalmasításán, hanem azzal köcsönhatásban megváltoztatja a rákkal kapcsolatos narratívát is, reményt állítva az egykor szörnyű diagnózis helyére.

Legutóbb egyébként egy új, egereken végzett kísérlet olyan sejteket azonosított, amelyek elősegítik a hasnyálmirigyrák terjedését, és olyan gyengepontokat fedeztek fel ezekben a sejtekben, amelyek már meglévő gyógyszerekkel is célba vehetők. Mindez akár egy új terápiához is vezethet a hagyományosan gyógyíthatatlan hasnyálmirigyrák kezelésében. ​

(Kép: Chris Evans, forrás: Cancer Platform)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.