Vidáman mosolyog az emberi bőrsejtekből készült bőrrel borított robot

2024 / 06 / 28 / Bobák Zsófia
Vidáman mosolyog az emberi bőrsejtekből készült bőrrel borított robot
Megnyerő mosolynak nem neveznénk, de kétségkívül bizonyítja, hogy az élő bőr hatásosabb lehet a szilikon verzióknál. A bőrrel a kutatók nem csak a robotok élethűbb példányait szeretnék létrehozni, hanem az emberi betegségek kezelésében is szerepet kaphat.

A Tokiói Egyetem kutatói emberi bőrsejtekből és kollagénből alkották meg azt az élő, mesterséges bőrt, amivel a tesztek szerint hatásosan lehet borítani robotokat, amelyek így valósághűbb külsőt és potenciálisan előnyösebb tulajdonságokat kapnak a jövőben. A bevonat egy speciális technikával jobban tapad a robotarc felszínéhez és lehetővé teszi a jobb érzékelést, valamint az emberi bőr mintájára az öngyógyító képességet is. Ez utóbbi tulajdonságot nem vizsgálták ugyan az anyag tesztelése során, de mivel a bőr élő sejtekből áll, a későbbiekben bizonyos szinten imitálhatja majd a humán képességeket.

A műbőr készítése során dermisz fibroblaszt sejteket használtak fel, valamint kollagént, amely a robotarc felszínén kialakított bemélyedésekbe helyezve segítette a bevonat tapadását. A mélyedések mennyisége fontos összetevője volt a bőr megfelelő működésének, a kapcsolódási pontok túl sűrű elhelyezése esetén csökkent a flexibilitás, ellenkező esetben viszont nem volt elég ellenálló a bőr. A kutatók elképzelése szerint a biológiai bevonat jó szolgálatot tehet a robotok képességeinek fejlesztésében, de más szerepet is kaphat: plasztikai sebészek gyakorolhatnak rajta vagy éppen új gyógyítási metódusokat tesztelhetnek a segítségével, emellett a szakértők a bőr különféle viselkedésével, például az öregedés folyamatával kapcsolatban végezhetnek megfigyeléseket.

A tesztelést egyelőre csak rövid távon végezték, de kétféle robotszerkezetet is felhasználtak hozzá: egyrészt egy “kétdimenziós” roboton próbálták ki a mosolygásra való alkalmasságát, másrészt egy humanoid fejre rögzítették, hogy a tapadást ellenőrizzék. A bőr még további fejlesztésekre szorul, de a kutatóknak sok ötletük van arra, hogyan lehetne emelni a minőségét és hatékonyságát, többek között érzékelők, vérerek, zsírszövet, idegek vagy éppen pórusok beépítésével.

(Fotó: University of Tokyo)


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.