Videó: Ilyen életveszélyes közeli manővereket hajtott végre egy orosz Szu–35-ös egy amerikai F–16-os közelében

2023 / 04 / 28 / Felkai Ádám
Videó: Ilyen életveszélyes közeli manővereket hajtott végre egy orosz Szu–35-ös egy amerikai F–16-os közelében
Egyre agresszívabbak az orosz pilóták az amerikaiak szerint, amerikai tisztek szerint ezek a helyzetek könnyen vezethetnek balesethez, ami eszkalációt jelent.

Az elmúlt két hónapban a fegyveres orosz harci repülőgépek többször is megsértették az Egyesült Államokkal kötött régóta fennálló megállapodásokat, amikor veszélyesen közel repültek amerikai vadászrepülőgépekhez Szíriában. Amerikai tisztek szerint a helyzet aggasztó, mivel szerintük ezzel vége az oroszok részéről az eddig ismert professzionalizmusnak, és ilyesmire eddig nem láttak példát az orosz légierőtől – írja a Wall Street Journal.

Az Egyesült Államok és Oroszország közel egy évtizede működtet egy megállapodást Szíriában, ahol a két nemzet az országban zajló polgárháború ellentétes oldalán áll: az orosz erők létfontosságú katonai támogatást nyújtottak Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, amely lehetővé tette számára, hogy az elmúlt években visszaszerezze az irányítást az ország nagy részén, visszaverve a lázadókat, akik megpróbálták a hatalmát megdönteni a 2011-es arab tavaszi felkelés után. A Pentagon 2014-ben egy rövid ideig tartó kampányt vezetett az Aszad-ellenes erők felfegyverzésére, és az Iszlám Állam Szíria nagy részét elfoglaló fegyveresei ellen irányuló hosszabb távú erőfeszítések élére állt.

Az amerikai hadseregnek még mindig körülbelül 900 fős hadereje dolgozik kis szíriai támaszpontokon, köztük egy az ország déli részén, amelyet többször is célba vettek a jellemzően Irán által támogatott fegyveresek drónjai és rakétái. Az Egyesült Államok és Oroszország viszont megállapodott egy sor szabályban, amelyek célja a közvetlen konfrontáció elkerülése a polgáháborús országban. A két nemzet például külön forródrótot hozott létre, amellyel megpróbálja csökkenteni a félreértések lehetőségét.

A WSJ-nek nyilatkozó amerikai tábornok elmondása szerint viszont március 1-je óta az orosz erők több mint 60 alkalommal szegték meg ezt a megállapodást. Az orosz repülőgépeknek ugyanis legalább három tengeri mérföld távolságra kellene maradniuk az amerikai repülőgépektől, az elmúlt hetekben ehhez képest legalább kétszer 150 méteres távolságon belül repültek az amerikai vadászokhoz. A lenti videón, amely állítólag április 18-án készült, az látható az F–16-os kameráján, ahogy egy orosz Szu–35-ös repülőgép elfogó műveletbe kezd az amerikai vadász közelében – írja az esetről az EurAsian Times.

A WSJ-nek nyilatkozó tábornok szerint az igazán aggasztó az, hogy március eleje óta több mint kéttucatszor repültek át fegyveres orosz gépek az amerikai erők felett Szíria déli részén. Arról csak találgatni lehet, hogy miért vált a térségben agresszívabbá az oroszok viselkedése, mivel az orosz légierő nem válaszolt a WSJ megkeresésére.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.