Videó: Ilyen életveszélyes közeli manővereket hajtott végre egy orosz Szu–35-ös egy amerikai F–16-os közelében

2023 / 04 / 28 / Felkai Ádám
Videó: Ilyen életveszélyes közeli manővereket hajtott végre egy orosz Szu–35-ös egy amerikai F–16-os közelében
Egyre agresszívabbak az orosz pilóták az amerikaiak szerint, amerikai tisztek szerint ezek a helyzetek könnyen vezethetnek balesethez, ami eszkalációt jelent.

Az elmúlt két hónapban a fegyveres orosz harci repülőgépek többször is megsértették az Egyesült Államokkal kötött régóta fennálló megállapodásokat, amikor veszélyesen közel repültek amerikai vadászrepülőgépekhez Szíriában. Amerikai tisztek szerint a helyzet aggasztó, mivel szerintük ezzel vége az oroszok részéről az eddig ismert professzionalizmusnak, és ilyesmire eddig nem láttak példát az orosz légierőtől – írja a Wall Street Journal.

Az Egyesült Államok és Oroszország közel egy évtizede működtet egy megállapodást Szíriában, ahol a két nemzet az országban zajló polgárháború ellentétes oldalán áll: az orosz erők létfontosságú katonai támogatást nyújtottak Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, amely lehetővé tette számára, hogy az elmúlt években visszaszerezze az irányítást az ország nagy részén, visszaverve a lázadókat, akik megpróbálták a hatalmát megdönteni a 2011-es arab tavaszi felkelés után. A Pentagon 2014-ben egy rövid ideig tartó kampányt vezetett az Aszad-ellenes erők felfegyverzésére, és az Iszlám Állam Szíria nagy részét elfoglaló fegyveresei ellen irányuló hosszabb távú erőfeszítések élére állt.

Az amerikai hadseregnek még mindig körülbelül 900 fős hadereje dolgozik kis szíriai támaszpontokon, köztük egy az ország déli részén, amelyet többször is célba vettek a jellemzően Irán által támogatott fegyveresek drónjai és rakétái. Az Egyesült Államok és Oroszország viszont megállapodott egy sor szabályban, amelyek célja a közvetlen konfrontáció elkerülése a polgáháborús országban. A két nemzet például külön forródrótot hozott létre, amellyel megpróbálja csökkenteni a félreértések lehetőségét.

A WSJ-nek nyilatkozó amerikai tábornok elmondása szerint viszont március 1-je óta az orosz erők több mint 60 alkalommal szegték meg ezt a megállapodást. Az orosz repülőgépeknek ugyanis legalább három tengeri mérföld távolságra kellene maradniuk az amerikai repülőgépektől, az elmúlt hetekben ehhez képest legalább kétszer 150 méteres távolságon belül repültek az amerikai vadászokhoz. A lenti videón, amely állítólag április 18-án készült, az látható az F–16-os kameráján, ahogy egy orosz Szu–35-ös repülőgép elfogó műveletbe kezd az amerikai vadász közelében – írja az esetről az EurAsian Times.

A WSJ-nek nyilatkozó tábornok szerint az igazán aggasztó az, hogy március eleje óta több mint kéttucatszor repültek át fegyveres orosz gépek az amerikai erők felett Szíria déli részén. Arról csak találgatni lehet, hogy miért vált a térségben agresszívabbá az oroszok viselkedése, mivel az orosz légierő nem válaszolt a WSJ megkeresésére.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Emberi agyat nyomtattak, ami úgy viselkedett, mint a valódi megfelelője
Emberi agyat nyomtattak, ami úgy viselkedett, mint a valódi megfelelője
A 3D-nyomtatott agyszövet sejtjei fejlődés közben ugyanolyan kapcsolatokat hoztak létre egymással, mint a valódi emberi agyban és a betegségekre is hasonló módon reagáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.