A videojátékok tehetnek a lövöldözésekről? Megszólaltak a pszichológusok
2020 / 03 / 06 / Pőcze Balázs
A videojátékok tehetnek a lövöldözésekről? Megszólaltak a pszichológusok
Az Egyesült Államokban évente több tízezren vesztik életüket lőfegyver okozta sérülések miatt - százezer emberre tíz ilyen eset jut. Amikor tavaly augusztusban huszonnégy óra alatt harmincegy ember halt meg két tömegmészárlásban, Donald Trump amerikai elnök rögtön a videojátékokat okolta. Most megszólalt az Amerikai Pszichológusok Szövetsége, akik másként látják a kérdést.

“Le kell állítanunk az erőszak felmagasztalását a társadalmunkban. Beleértve ebbe a förtelmes és undorító videojátékokat, amelyek annyira elterjedtek lettek.” - idézi az Egyesült Államok elnökét a TNW. Már akkor sokan rámutattak, hogy míg az erőszakos videojátékok a világon szinte mindenhol népszerűek, addig a fegyveres szándékos emberölések arányában Amerika Zambia és Szudán közt foglal helyet, miközben az olyan gaming nagyhatalmakat, mint Japán vagy Dél-Korea, a lista utolsó tíz százalékában találjuk meg.

De a statisztikák mellett a pszichológusok szava legalább ennyit számít, amikor azt mérlegeljük, hogy vajon tényleg közelebb visz-e valakit ahhoz a Call of Duty-zás, hogy a kezébe fogjon egy valódi fegyvert. Az Ars Technica cikkében idézett, most megjelent állásfoglalás szerint nem. Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége (APA) ugyan néhány éve úgy fogalmazott, hogy létezik összefüggés a videojátékok és az agresszió közt, de most pontosítottak: ez nem jelenti azt, hogy bármilyen kapcsolat lenne a játék és az erőszakos viselkedés közt, hiába szeretnék politikusok ezt a látszatot kelteni.

Sértegetés, fenyegetés, lökdösés, hajtépés, harapás

Ahogy az APA fogalmaz, kicsi, de megbízhatóan megállapítható az összefüggés a fizikai és szóbeli agresszióval, sőt, a törődésre, az empátiára és az erkölcsös viselkedésre gyakorolt rossz hatás is megfigyelhető, bár a tíz éven aluliakról kevés az adatuk. Az ezen túlmutató, minden lövöldözés mögött a gaminget sejtető tévhitek veszélye viszont az APA elnöke szerint az, hogy elvonják a figyelmet az erőszak valódi okairól - például a korábban elszenvedett erőszakról.

Kövess minket a Facebookon is!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Jól aludni – a legtermészetesebb dolog a világon vagy kifinomult művészet?
Az alvásterapeuta tippjei az alvás higiéniájáról. A fák közötti és a madárházban való alvásról – a legeredetibb alvóhelyekről. És mit csinál valójában egy alvásszakértő sommelier?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.