A videojátékok tehetnek a lövöldözésekről? Megszólaltak a pszichológusok

2020 / 03 / 06 / Pőcze Balázs
A videojátékok tehetnek a lövöldözésekről? Megszólaltak a pszichológusok
Az Egyesült Államokban évente több tízezren vesztik életüket lőfegyver okozta sérülések miatt - százezer emberre tíz ilyen eset jut. Amikor tavaly augusztusban huszonnégy óra alatt harmincegy ember halt meg két tömegmészárlásban, Donald Trump amerikai elnök rögtön a videojátékokat okolta. Most megszólalt az Amerikai Pszichológusok Szövetsége, akik másként látják a kérdést.

“Le kell állítanunk az erőszak felmagasztalását a társadalmunkban. Beleértve ebbe a förtelmes és undorító videojátékokat, amelyek annyira elterjedtek lettek.” - idézi az Egyesült Államok elnökét a TNW. Már akkor sokan rámutattak, hogy míg az erőszakos videojátékok a világon szinte mindenhol népszerűek, addig a fegyveres szándékos emberölések arányában Amerika Zambia és Szudán közt foglal helyet, miközben az olyan gaming nagyhatalmakat, mint Japán vagy Dél-Korea, a lista utolsó tíz százalékában találjuk meg.

De a statisztikák mellett a pszichológusok szava legalább ennyit számít, amikor azt mérlegeljük, hogy vajon tényleg közelebb visz-e valakit ahhoz a Call of Duty-zás, hogy a kezébe fogjon egy valódi fegyvert. Az Ars Technica cikkében idézett, most megjelent állásfoglalás szerint nem. Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége (APA) ugyan néhány éve úgy fogalmazott, hogy létezik összefüggés a videojátékok és az agresszió közt, de most pontosítottak: ez nem jelenti azt, hogy bármilyen kapcsolat lenne a játék és az erőszakos viselkedés közt, hiába szeretnék politikusok ezt a látszatot kelteni.

Sértegetés, fenyegetés, lökdösés, hajtépés, harapás

Ahogy az APA fogalmaz, kicsi, de megbízhatóan megállapítható az összefüggés a fizikai és szóbeli agresszióval, sőt, a törődésre, az empátiára és az erkölcsös viselkedésre gyakorolt rossz hatás is megfigyelhető, bár a tíz éven aluliakról kevés az adatuk. Az ezen túlmutató, minden lövöldözés mögött a gaminget sejtető tévhitek veszélye viszont az APA elnöke szerint az, hogy elvonják a figyelmet az erőszak valódi okairól - például a korábban elszenvedett erőszakról.

Kövess minket a Facebookon is!


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.