Visszavonják a hálapénz miatt elítélt veszprémi nőgyógyász dicséretét

2020 / 07 / 29 / Felkai Ádám
Visszavonják a hálapénz miatt elítélt veszprémi nőgyógyász dicséretét
Mintha jojózna az elmúlt időszakban Magyarországon a hálapénz megítélése. Múlt héten letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy sebészfőorvost, aki még több hálapénzt kért volna a betegeitől, egy nőgyógyászt viszont, akit életmentő műtétekért kért hálapénzek miatt jogerősen elítéltek, az idei Semmelweis-napon orvosigazgatói dicséretben részesítettek.

Két év letöltendő börtönbüntetés, három év közügyektől való eltiltás – ez volt a Kúria által kiszabott ítélete annak az ortopéd sebészfőorvosnak, aki pénzt kért a betegektől az egyébként TB-támogatott műtétek elvégzésére. Első pillantásra mintha kezdene valami mozgolódás támadni a hálapénzzel kapcsolatban Magyarországon, hogy aztán kiderüljön, hogy a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban az idei Semmelweis-nap alkalmából orvosigazgatói dicséretben részesítették dr. Udvary János onkológus-nőgyógyászt. Az eseményen jelen volt a megyei kormánymegbízott és a helyi országgyűlési képviselő is.

Udvary Jánost a veszprémi Törvényszék jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte, amit öt évre felfüggesztett. Az ítélet oka tíz rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, tehát az orvos ennyiszer kapott 100-150 ezer forintnyi hálapénzt OEP által finanszírozott életmentő műtétek elvégzéséért cserébe.

Az Orvosi Kamara hozzáállását az ügyhöz 2017-ben a Népszava foglalta össze: „A Magyar Orvosi Kamara területi etikai bizottsága első körben megrovásban részesítette az orvost. A döntést követően óriási volt a felháborodás a szaktársai között is. Ezt követően több orvos - köztük Kincses Gyula orvos, egykori államtitkár – panaszt emelt a döntés ellen. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport pedig nyílt levélben kérte a MOK etikai kollégiumától, hogy folytasson le tisztességes vizsgálatot, hiszen, az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn.”

A Veszprémi Törvényszék az enyhe ítéletet azzal magyarázta, hogy fontosabb, hogy az orvos a speciális tudását hasznosítsa, minthogy tetteiért bűnhődjön, viszont ne tudjon dolgozni. Ám az enyhe ítélet ellenére is maga a bűnösség ki lett mondva a bíróság által 2016-ban.

Közben Kincses Gyula, jelenlegi kamarai elnök (az eset idején a MOK-ot még Éger István vezette) panasza nyomán végre elindult az eljárás is, ami némi huzavona után végül Udvary főorvos féléves, a Kamarából történő kizárásával végződött. Miután a fél év letelt, Udvary doktor visszatért a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba, ahol jelenleg is dolgozik.

Az öt évre felfüggesztett büntetés viszont még nem telt le, de Udvary Jánost ennek ellenére is orvosigazgatói dicséretben részesítette a neki munkát adó kórház az idei Semmelweis-napon több állami tisztviselő előtt.

A Magyar Orvosi Kamara, melynek elnöke tehát azóta a fent említett panaszt benyújtó Kincses Gyula, helytelenítését fejezte ki az ügyben. A MOK öt pontban foglalta össze az álláspontját (kiemelés tőlem):

  • Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a Magyar Orvosi Kamara soraiból 6 hónapra kizárt orvos korábbi tettei komoly erkölcsi és etikai aggályokat vetnek fel.
  • A 48 000 magyar orvost képviselő Magyar Orvosi Kamara felhívta a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójának figyelmét arra, hogy egy jogerősen, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében elítélt orvos kitüntetése erősen aggályos és érzékeny téma – mind a társadalom, mind pedig az orvosok szempontjából, és kérte a főigazgató indoklását a témával kapcsolatban.
  • A kórház orvosigazgatójától telefonon kapott, nem hivatalos tájékoztatás alapján, a Magyar Orvosi Kamara megítélése szerint Dr. Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat.
  • A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja kiemelni, hogy a korábbi felmérései szerint mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt. A Kamara támogatja, hogy törvényi úton is szabályozva legyen a hálapénz intézménye: a paraszolvencia ugyanis korrupció, amire az orvostársadalom nem kívánja építeni/építheti a jövőjét.
  • A hálapénz intézményének felszámolásához mindenképpen szükség van az egészségügyi rendszerváltásra, hogy a működés átláthatóbbá, tisztábbá váljon, és így növekedhessen a betegek egészségügybe vetett általános bizalma. A Magyar Orvosi Kamara által szakmai alapokon kidolgozott bértábla bevezetése ennek a folyamatnak csupán az első lépése.

Lippai Norbert, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az ATV Híradónak reagált a 444.hu cikkére, amely eredetileg beszámolt az esetről. A főigazgató szerint hiányos adatok miatt terjesztették fel Udvary főorvost a dicséretre, a kórház orvosigazgatóját pedig írásban figyelmeztették „az adományozások előkészítésének fontosságára”, és utasították, „hogy etikai okokból mérlegelje a dicséret visszavonásának lehetőségét”.

A kórházfenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma etikai okoból elfogadhatatlannak tartja a jelölést, és egyetért a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójával, aki tehát a dicséret visszavonását kezdeményezte.

(Kép: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.