Víz alatti internetkábelek észlelhetik a tengeri földrengéseket

2020 / 01 / 18 / Justin Viktor
Víz alatti internetkábelek észlelhetik a tengeri földrengéseket
Köztudott, hogy a száloptikai kábelek alkalmasak a gyors letöltésre, az már kevésbé, hogy akár a földrengések észlelésére is használhatjuk őket.

Nathaniel Lindsey és munkatársai a berkeleyi University of California tudósai, átmenetileg 20 kilométernyi a Csendes-óceán fenekén fekvő víz alatti száloptikai kábelt alakítottak szeizmikus szenzorokká. A kutatók rögzítettek egy 3,5-es Richter skála szerinti földrengést, és azonosítottak egy új törésvonalat is Kalifornia partjainál. A száloptikai kábelek fény formájában továbbítják az információt, a kontinenseket pedig - az Antarktisz kivételével - kiterjedt víz alatti hálózatban kötik össze, továbbítva a távközlési adatokat, ideértve a telefon- és az internet-forgalmat is.


A világ földrengéstérképe, az egyes rengések nagyságával

A kutatók elosztott akusztikus érzékelésnek nevezett technikát alkalmaztak, amely úgy működik, hogy fényimpulzusokat továbbít a kábelen, és elemzi a visszatérő fényt, hogy észlelje az enyhe mozgásokat. "Ha elkezdjük mozgatni a száloptikai kábel egy részét, mert például valamiféle szeizmikus hullám terjed rajta, akkor észlelhetjük ennek a szeizmikus hullámnak a hatásait a kábelen" - mondta el Lindsey. Egy négynapos kísérlet során a csapat a földrengés hullámfrontjainak elemzésével talált rá egy korábban ismeretlen törésre a földkéregben, a Monterey-öbölben.


A kontinenseket összekötő internetkábelek a világ tengereinek és óceánjainak fenekén

“Talán meglepő lehet, de még mindig nem ismerjük, a földkéreg  összes repedésének pontos térképét, és különösen a nehezen mérhető helyeken, például városok alatt vagy a tengerfenéken találhatóak fehér foltok. Az elosztott akusztikus érzékeléssel más, használaton kívüli meglévő kábeleket is tengeri szeizmikus szenzorokká lehet alakítani a víz alatti törésvonalak és földrengések szélesebb körű feltérképezésére”

- tette hozzá Lindsey. "Egy kezemen meg tudom számolni az Észak-Amerika nyugati partján a tengerfenéken található érzékelők számát" - mondta. "Ellenben nagyon sok kábel van az óceánban, a jelenlegi érzékelők mennyiségéhez viszonyítva pedig különösképp sok."


Kalifornia partvidékén sok a földrengés, és a törésvonal

A tanulmányban szereplő kábelek egy sekély part menti területen helyezkedtek el, maximális mélységük körülbelül 100 méter volt. A jövőben a kutatók azt tervezik, hogy teszteljék a technikát olyan területeken, ahol a tengerfenék sokkal mélyebb vagy lejtősebb.

(Forrás: NewScientist Képek: UOC)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.