Víz alatti internetkábelek észlelhetik a tengeri földrengéseket
2020 / 01 / 18 / justin.viktor
Víz alatti internetkábelek észlelhetik a tengeri földrengéseket
justin.viktor
Köztudott, hogy a száloptikai kábelek alkalmasak a gyors letöltésre, az már kevésbé, hogy akár a földrengések észlelésére is használhatjuk őket.

Nathaniel Lindsey és munkatársai a berkeleyi University of California tudósai, átmenetileg 20 kilométernyi a Csendes-óceán fenekén fekvő víz alatti száloptikai kábelt alakítottak szeizmikus szenzorokká. A kutatók rögzítettek egy 3,5-es Richter skála szerinti földrengést, és azonosítottak egy új törésvonalat is Kalifornia partjainál. A száloptikai kábelek fény formájában továbbítják az információt, a kontinenseket pedig - az Antarktisz kivételével - kiterjedt víz alatti hálózatban kötik össze, továbbítva a távközlési adatokat, ideértve a telefon- és az internet-forgalmat is.


A világ földrengéstérképe, az egyes rengések nagyságával

A kutatók elosztott akusztikus érzékelésnek nevezett technikát alkalmaztak, amely úgy működik, hogy fényimpulzusokat továbbít a kábelen, és elemzi a visszatérő fényt, hogy észlelje az enyhe mozgásokat. "Ha elkezdjük mozgatni a száloptikai kábel egy részét, mert például valamiféle szeizmikus hullám terjed rajta, akkor észlelhetjük ennek a szeizmikus hullámnak a hatásait a kábelen" - mondta el Lindsey. Egy négynapos kísérlet során a csapat a földrengés hullámfrontjainak elemzésével talált rá egy korábban ismeretlen törésre a földkéregben, a Monterey-öbölben.


A kontinenseket összekötő internetkábelek a világ tengereinek és óceánjainak fenekén

“Talán meglepő lehet, de még mindig nem ismerjük, a földkéreg  összes repedésének pontos térképét, és különösen a nehezen mérhető helyeken, például városok alatt vagy a tengerfenéken találhatóak fehér foltok. Az elosztott akusztikus érzékeléssel más, használaton kívüli meglévő kábeleket is tengeri szeizmikus szenzorokká lehet alakítani a víz alatti törésvonalak és földrengések szélesebb körű feltérképezésére”

- tette hozzá Lindsey. "Egy kezemen meg tudom számolni az Észak-Amerika nyugati partján a tengerfenéken található érzékelők számát" - mondta. "Ellenben nagyon sok kábel van az óceánban, a jelenlegi érzékelők mennyiségéhez viszonyítva pedig különösképp sok."


Kalifornia partvidékén sok a földrengés, és a törésvonal

A tanulmányban szereplő kábelek egy sekély part menti területen helyezkedtek el, maximális mélységük körülbelül 100 méter volt. A jövőben a kutatók azt tervezik, hogy teszteljék a technikát olyan területeken, ahol a tengerfenék sokkal mélyebb vagy lejtősebb.

(Forrás: NewScientist Képek: UOC)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Új weboldalt készítenél, és saját domain névre is szükséged van?
Próbáld ki az előtelepített WordPresst tartalmazó WP Ready csomagot, ahol csak pár kattintás kell ahhoz, hogy elkezdhesd építeni álmaid weblapját.
Ezek is érdekelhetnek