Víz alatti internetkábelek észlelhetik a tengeri földrengéseket
2020 / 01 / 18 / justin.viktor
Víz alatti internetkábelek észlelhetik a tengeri földrengéseket
Köztudott, hogy a száloptikai kábelek alkalmasak a gyors letöltésre, az már kevésbé, hogy akár a földrengések észlelésére is használhatjuk őket.

Nathaniel Lindsey és munkatársai a berkeleyi University of California tudósai, átmenetileg 20 kilométernyi a Csendes-óceán fenekén fekvő víz alatti száloptikai kábelt alakítottak szeizmikus szenzorokká. A kutatók rögzítettek egy 3,5-es Richter skála szerinti földrengést, és azonosítottak egy új törésvonalat is Kalifornia partjainál. A száloptikai kábelek fény formájában továbbítják az információt, a kontinenseket pedig - az Antarktisz kivételével - kiterjedt víz alatti hálózatban kötik össze, továbbítva a távközlési adatokat, ideértve a telefon- és az internet-forgalmat is.


A világ földrengéstérképe, az egyes rengések nagyságával

A kutatók elosztott akusztikus érzékelésnek nevezett technikát alkalmaztak, amely úgy működik, hogy fényimpulzusokat továbbít a kábelen, és elemzi a visszatérő fényt, hogy észlelje az enyhe mozgásokat. "Ha elkezdjük mozgatni a száloptikai kábel egy részét, mert például valamiféle szeizmikus hullám terjed rajta, akkor észlelhetjük ennek a szeizmikus hullámnak a hatásait a kábelen" - mondta el Lindsey. Egy négynapos kísérlet során a csapat a földrengés hullámfrontjainak elemzésével talált rá egy korábban ismeretlen törésre a földkéregben, a Monterey-öbölben.


A kontinenseket összekötő internetkábelek a világ tengereinek és óceánjainak fenekén

“Talán meglepő lehet, de még mindig nem ismerjük, a földkéreg  összes repedésének pontos térképét, és különösen a nehezen mérhető helyeken, például városok alatt vagy a tengerfenéken találhatóak fehér foltok. Az elosztott akusztikus érzékeléssel más, használaton kívüli meglévő kábeleket is tengeri szeizmikus szenzorokká lehet alakítani a víz alatti törésvonalak és földrengések szélesebb körű feltérképezésére”

- tette hozzá Lindsey. "Egy kezemen meg tudom számolni az Észak-Amerika nyugati partján a tengerfenéken található érzékelők számát" - mondta. "Ellenben nagyon sok kábel van az óceánban, a jelenlegi érzékelők mennyiségéhez viszonyítva pedig különösképp sok."


Kalifornia partvidékén sok a földrengés, és a törésvonal

A tanulmányban szereplő kábelek egy sekély part menti területen helyezkedtek el, maximális mélységük körülbelül 100 méter volt. A jövőben a kutatók azt tervezik, hogy teszteljék a technikát olyan területeken, ahol a tengerfenék sokkal mélyebb vagy lejtősebb.

(Forrás: NewScientist Képek: UOC)


Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.