Akár 55 km/h-val repül a víz fölött az elektromos vízitaxi

2022 / 05 / 31 / Bobák Zsófia
Akár 55 km/h-val repül a víz fölött az elektromos vízitaxi
A szárnyashajót Velencében is szolgálatba állíthatják, mert alig kavar hullámokat és rendkívül csendesen suhan a víz fölött.

A Candela gyártócég Velencében mutatta be a legújabb elektromos szárnyashajóját, a P-8 Voyagert, ami a vízre épült városban különösen hatékony megoldást jelenthet a személyszállítás terén: a jármű ugyanis csendesen, kibocsátásmentesen, energiahatékonyan, és nagyobb hullámok generálása nélkül halad a csatornákon. A hajó, ami a korábbi C-8 típus újabb verziója, indulása után nagyjából 30 km/h-ás sebességre gyorsul, majd, amikor már kiemelkedett a vízből, 40 km/h-ával repül tovább, de a maximális sebessége megközelítheti az 50 km/h-át is.

Ezzel a tempóval ugyan nem nyújtja azt az élményt, amelyet a hagyományos gondolák biztosítanak a turistáknak (és a cég nem is szándékozik leváltani vele a híres velencei látványosságokat), de más szempontokat figyelembe véve versenyre kelhet a tradicionális megoldásokkal:

  • elektromos működésének köszönhetően kibocsátásmentes
  • rendkívül halk, ezt a tulajdonságát a Candela C-POD motorja biztosítja
  • és a hydrofoil technológia miatt nem kavar nagy hullámokat magasabb sebességnél sem

A kabin hat férőhelyes és 40 km/h-ás sebességgel való haladás esetén 90-100 kilométer távolságra jut egy feltöltéssel. Rosszabb időben, alacsonyabb sebességnél a motort akár a vízfelszín közelébe is lehet emelni, így normál motorcsónakként üzemelhet tovább a jármű.

A Candela nem csak taxinak szánja a motorcsónakot, hanem magáncélú használatra is, és a P-8 bemutatásának helyszínt adó velencei hajókiállítás (Salone Nautico Venezia) leírása szerint a járművek, a P-8 és a korábbi modellek is, Velence megmentőjévé léphetnek elő a csendes és környezetbarát működésüknek hála.

(Fotó: Candela)

Még el se kezdték gyártani a svéd elektromos szárnyashajót, máris többet adtak el belőle Európában, mint a kategóriájában bármiből Látványos videón mutatta be a svéd Candela az új elektromos hajójának első útját. A hajóra már most nagyobb a kereslet, mint a hasonló kategóriájú benzines társaira. A cég szerint a tömeggyártás akár még az idén megkezdődhet.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.