Vízerőműnek indult, uszonyokkal rendelkező, kétéltű robot lett belőle 2023 / 05 / 24 / Bodnár Barna

Az amerikai Pliant Energy Systems által fejlesztett, rájára emlékeztető, Velox elnevezésű robot hiperbolikus mintázatban mozgó uszonyaiknak köszönhetően hatékonyan képes mozogni a vízben, homokon, kavicson, havon és jégen is. A cég a Velox mozgásra használt lamelláit eredetileg energiatermelés céljából tervezte, de a fejlesztés közben rájöttek, hogy a speciális forma nem csak a víz erejével történő áramelőállításra alkalmas, hanem „hajtóműként” is használható. Az anizotróp surlódást alkalmazó Velox manőverező képessége nagyon jó, a két oldalán elhelyezkedő uszonyok rendkívül gyors kanyarodást, és azonnali irányváltást tesznek lehetővé. A robot felhasználási területét illetően a cég jelenleg rengeteg szakértővel konzultál, többek között sarkkutatókkal, jeges környezetben, illetve partok közelében dolgozó életmentőkkel, csatornarendszer mérnökökkel, haltenyésztőkkel, természetfilmesekkel, meteorológiai cégekkel, sőt filmstúdiókkal is. A fejlesztők szerint a Velox legnagyobb előnye a sokoldalúság, hiszen vízben, szárazföldön, jégen, vagy akár mocsaras talajon is tud haladni, így sok különböző, speciális robot képességével rendelkezik egyszerre. A Velox jelenleg távvezérléssel működik, de a Pliant Energy dolgozik azon, hogy a robot önálló műveletek végrehajtására is képes legyen. (Borítókép: Pliant Energy Systems)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.