Vízerőműnek indult, uszonyokkal rendelkező, kétéltű robot lett belőle 2023 / 05 / 24 / Bodnár Barna

Az amerikai Pliant Energy Systems által fejlesztett, rájára emlékeztető, Velox elnevezésű robot hiperbolikus mintázatban mozgó uszonyaiknak köszönhetően hatékonyan képes mozogni a vízben, homokon, kavicson, havon és jégen is. A cég a Velox mozgásra használt lamelláit eredetileg energiatermelés céljából tervezte, de a fejlesztés közben rájöttek, hogy a speciális forma nem csak a víz erejével történő áramelőállításra alkalmas, hanem „hajtóműként” is használható. Az anizotróp surlódást alkalmazó Velox manőverező képessége nagyon jó, a két oldalán elhelyezkedő uszonyok rendkívül gyors kanyarodást, és azonnali irányváltást tesznek lehetővé. A robot felhasználási területét illetően a cég jelenleg rengeteg szakértővel konzultál, többek között sarkkutatókkal, jeges környezetben, illetve partok közelében dolgozó életmentőkkel, csatornarendszer mérnökökkel, haltenyésztőkkel, természetfilmesekkel, meteorológiai cégekkel, sőt filmstúdiókkal is. A fejlesztők szerint a Velox legnagyobb előnye a sokoldalúság, hiszen vízben, szárazföldön, jégen, vagy akár mocsaras talajon is tud haladni, így sok különböző, speciális robot képességével rendelkezik egyszerre. A Velox jelenleg távvezérléssel működik, de a Pliant Energy dolgozik azon, hogy a robot önálló műveletek végrehajtására is képes legyen. (Borítókép: Pliant Energy Systems)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.