Vízerőműnek indult, uszonyokkal rendelkező, kétéltű robot lett belőle 2023 / 05 / 24 / Bodnár Barna

Az amerikai Pliant Energy Systems által fejlesztett, rájára emlékeztető, Velox elnevezésű robot hiperbolikus mintázatban mozgó uszonyaiknak köszönhetően hatékonyan képes mozogni a vízben, homokon, kavicson, havon és jégen is. A cég a Velox mozgásra használt lamelláit eredetileg energiatermelés céljából tervezte, de a fejlesztés közben rájöttek, hogy a speciális forma nem csak a víz erejével történő áramelőállításra alkalmas, hanem „hajtóműként” is használható. Az anizotróp surlódást alkalmazó Velox manőverező képessége nagyon jó, a két oldalán elhelyezkedő uszonyok rendkívül gyors kanyarodást, és azonnali irányváltást tesznek lehetővé. A robot felhasználási területét illetően a cég jelenleg rengeteg szakértővel konzultál, többek között sarkkutatókkal, jeges környezetben, illetve partok közelében dolgozó életmentőkkel, csatornarendszer mérnökökkel, haltenyésztőkkel, természetfilmesekkel, meteorológiai cégekkel, sőt filmstúdiókkal is. A fejlesztők szerint a Velox legnagyobb előnye a sokoldalúság, hiszen vízben, szárazföldön, jégen, vagy akár mocsaras talajon is tud haladni, így sok különböző, speciális robot képességével rendelkezik egyszerre. A Velox jelenleg távvezérléssel működik, de a Pliant Energy dolgozik azon, hogy a robot önálló műveletek végrehajtására is képes legyen. (Borítókép: Pliant Energy Systems)
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.