Voxan Wattman, a világ leggyorsabb elektromos motorkerékpárja?

2020 / 07 / 17 / Justin Viktor
Voxan Wattman, a világ leggyorsabb elektromos motorkerékpárja?
Nem tartott sokáig, amíg az elektromos járművek elkezdték meghódítani az autóipart, nem csoda hát, ha a motorkerékpár-gyártók számára sem közömbös az innovatív technológia. Az azonnali energiaellátás és a könnyű akkumulátorcellák túl jó lehetőséget jelentenek ahhoz, hogy kihagyják. Ja, és persze ez a jövő is.

A Venturi Automobiles 2010-ben vásárolta meg az ikonikus francia motorkerékpárgyártó Voxan-t, és most bemutatták a Voxan Wattman elektromos motorkerékpár új verzióját. A motort úgy tervezték, hogy képes legyen megdönteni az érvényben lévő elektromos motorkerékpár sebességi világrekordot, és így a világ leggyorsabb motorjává válhasson.


A Voxan Wattman, egy elektromos motorkerékpár, mellyel szeretnék megdönteni a gyorsasági világrekordot. (Kép: Voxan)

A 150 kW (203 LE) teljesítményű Wattman elektromos motorkerékpár 2013-ban jelent meg, maximális nyomatékát 10 500 a maximális fordulatszáma, nyomatéka pedig 200 Nm. A cég állítása szerint ez bizony a legerősebb elektromos motorkerékpár, amelyet valaha építettek, és 3,4 másodperc alatt képes felgyorsítani 0-tól 100 km/h-ig.

A cég most bemutatta ennek a nagy teljesítményű elektromos motorkerékpárnak a még nagyobb teljesítményű változatát, amelynek célja az elektromos motorkerékpárok jelenlegi világsebesség-rekordjának legyőzése.

Ehhez egy ezreddel több, mint 329.085 km/h sebességgel szükséges haladni. Ezt a lécet állította be ugyanis Ryuji Tsuruta, a Mobitec EV-02A vezetésével (minden súlyosztályban) 2019-ben.

A feladat megoldása érdekében a “Nagy Wattmannak” állandó mágneses motorja van, amely 270 kW (367 LE) teljesítményt tesz le az aszfaltra 970 Nm nyomatékkal. A lítium-ion akkumulátor súlya 140 kg, kapacitása 15,9 kWh.


Voxan-Wattman akcióban. (Kép: Voxan)

A nem mindennapi gép tervei egy elektromos motorból származnak, amelyet a Venturi a Formula E bajnokság számára fejlesztett ki. A Venturi ehhez olyan vázzal módosította a Voxan Wattman-t, amely gyakorlatilag teljesen lefedi az elektromos motorkerékpárt. Légiforgalmi minőségű acélról és alumínium cső alakú vázról beszélünk. A 17 hüvelykes Michelin Pilot RS + gumiabroncsok 450 km/h sebességig tartják a földön a motort.

Motorja egyetlen talajjal érintkező keréken keresztül hajtja az elektromos motorkerékpárt, a m otortest részlegesen áramvonalas, és 300 kg-nál is kevesebbet nyom. A Voxan Wattman nem rendelkezik első fékkel az aerodinamika javítása érdekében és a gép stabilitásának fokozásához. A hátsó tárcsafék négy dugattyús.

A motorkerékpár kifejlesztésével foglalkozó csapat azt tűzte ki maga elé, hogy elérik a 330 km/h sebességet, sőt annál többet is. A nagy kísérletre 2021 júliusában kerül sor a bolíviai Uyuni sós tónál, A a hatszoros motorkerékpár-világbajnok, Max Biaggi kormányzása mellett.

(Képek: Voxan)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.