Wifi-hotspotként működő napelemes csodakukák egy román városban

2020 / 08 / 14 / Rácz Tamás
Wifi-hotspotként működő napelemes csodakukák egy román városban
Iasi 30 kukája okosodott meg egy fejlesztési projekt keretében, összesen 210 ezer euróért.

Románia második legnagyobb városában, Iasiban (Jászvásár) az önkormányzat harminc csodakukát telepített. New York, London, Párizs és néhány metropolisz után Európa délkeleti részén jelenleg valószínűleg Iasi az egyetlen város, ahol ilyen, igazi XXI. századi smart city-hez méltó szemétgyűjtők működnek.


Kép: Iasi polgármesterének (Mihai Chirica) facebook-oldala)ű

A wifi-hotspot funkció csak amolyan mellékes szolgáltatása ezeknek az utcai szemeteseknek. Ennél sokkal fontosabb szuperképességük, hogy ha megtelnek, bejelentkeznek a központba, hogy jöjjön valaki kiüríteni őket. Persze eleve ritkán telnek meg, mert szeméttömörítő is van bennük, amely nyolcszorosára növeli a tárolókapacitást a gazdaságosabb üzem érdekében. Ennyi kütyüt már védeni is kell, így a kukákat vandál-jelzővel és riasztóval is ellátták.  Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy a iasi-i csodakukák elektronikáját napelem táplálja.

A beruházás kukánként 7000 euróba került.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.