Wifi-hotspotként működő napelemes csodakukák egy román városban

2020 / 08 / 14 / Rácz Tamás
Wifi-hotspotként működő napelemes csodakukák egy román városban
Iasi 30 kukája okosodott meg egy fejlesztési projekt keretében, összesen 210 ezer euróért.

Románia második legnagyobb városában, Iasiban (Jászvásár) az önkormányzat harminc csodakukát telepített. New York, London, Párizs és néhány metropolisz után Európa délkeleti részén jelenleg valószínűleg Iasi az egyetlen város, ahol ilyen, igazi XXI. századi smart city-hez méltó szemétgyűjtők működnek.


Kép: Iasi polgármesterének (Mihai Chirica) facebook-oldala)ű

A wifi-hotspot funkció csak amolyan mellékes szolgáltatása ezeknek az utcai szemeteseknek. Ennél sokkal fontosabb szuperképességük, hogy ha megtelnek, bejelentkeznek a központba, hogy jöjjön valaki kiüríteni őket. Persze eleve ritkán telnek meg, mert szeméttömörítő is van bennük, amely nyolcszorosára növeli a tárolókapacitást a gazdaságosabb üzem érdekében. Ennyi kütyüt már védeni is kell, így a kukákat vandál-jelzővel és riasztóval is ellátták.  Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy a iasi-i csodakukák elektronikáját napelem táplálja.

A beruházás kukánként 7000 euróba került.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.