A Fudzsi mellett épülő sci-fi városban a lakókon tesztelik a legújabb technológiát

2021 / 02 / 24 / Bobák Zsófia
A Fudzsi mellett épülő sci-fi városban a lakókon tesztelik a legújabb technológiát
Sok jövőbe illő okosváros épül szerte a világban, de Woven City kifejezetten élő laboratóriumnak készül, ahol a legújabb technológiai megoldásokat tesztelik az ott élőkön, majd világszerte értékesítik.

A Toyota tavaly jelentette be, hogy egykori autógyára, az 53 év működés után decemberben végleg bezárt Higashi-Fuji telep helyén felépítik a legmodernebb okosvárost, melynek lakói nem csak a legújabb technológiai, IoT és robotikai eszközöket tesztelhetik majd, hanem egy újfajta okosváros koncepció kialakításának is részesei lesznek. Ez a koncepció az úgynevezett kaizen, folyamatos fejlődés elvére épül, amely szerint a technológia nem csak az ott élők kényelmét kell, hogy szolgálja, hanem a másokkal való együttműködést és a "te perspektíváját" is, ahogy azt a cég elnöke, Akio Toyoda megfogalmazta a város keddi megnyitóján.

Woven City első, 360 tagú lakóközössége a Toyota mérnökeiből, kisgyermekes családokból és nyugdíjasokból fog állni, de őket később követik még mások is, a várost összesen kétezer ember befogadására tervezik. A tervek szerint a településen kiküszöbölnek minden hibát, ami a városokat általában élhetetlenné teszi: kizárólag elektromos járművek szállítják majd az utasokat, az áramot a falakba és tetőkbe épített napelemek generálják, vagyis a levegőt nem fogják szennyezni a mindennapi élet tevékenységei, a lakásokban pedig robotok végzik a munkákat. Az okosvárosok koncepciójával szokásosan szorosan összefűződő állandó mesterséges intelligencia jelenlét itt is helyet kap, de egy kis csavarral:

a projekt vezetőinek ígérete szerint ugyanis itt minden a lakók boldogságát fogja szolgálni, még az adatgyűjtés is.

Azt már megszokhattuk, hogy az automatizálást és IoT megoldásokat rendszerint a kényelem biztosításának jelszavával hirdetik a cégek, de a boldogság szó ritkán szokott előkerülni, Akio Toyoda szerint azonban mikor a Toyota alapítója, Sakichi Toyoda 1891-ben szabadalmaztatta az első szövőgépét, majd 1892-ben létrehozta az első gyárát, ezt a közösségért való szolgálat nevében tette, így mások boldogsága a vállalat DNS-ébe van kódolva. Egyébként a város neve, Woven City, ami magyarul azt jelenti, (egybe)szőtt város, egyfelől erre utal, másfelől az utak egybefonódó szerkezetére, amely felülről nézve olyan mintát ad, mintha egy szőttest látnánk.

Az, hogy a lakók valóban boldogok lesznek-e a Jetson család szerű technológiai paradicsomban, még a jövő kérdése, mivel a várost még csak most kezdik el építeni, de az biztos, hogy a cégek irányából már most nagy az érdeklődés, a tavalyi CES-re időzített bejelentés óta már háromezer potenciális üzleti partner jelentkezett a projektben való részvételre, vagyis arra hogy itt kísérletezzenek a legmodernebb ötleteikkel. James Kuffner, aki korábban a Google robotikai részlegének vezetője volt és az önvezető autók fejlesztésén dolgozott, jelenleg pedig a frissen alapított Woven Planet Holdings elnöke, elmondta: ebben az élő laboratóriumban tesztelt termékeket és szolgáltatásokat később szeretnék az egész világon elterjeszteni, nem csak helyben használni.

A prototípust a Bjarke Ingels Group fogja felépíteni, ők tervezték például a második World Trade Centert is New Yorkban. Egyelőre annyit árultak el Woven City külalakjáról, hogy a közlekedés három, egymástól független szinten fog megvalósulni: külön utat kapnak az önvezető járművek, egy másikat az elektromos rollerek és biciklik és lesz egy teljesen elszeparált sétány a gyalogosok számára. Boltba menni viszont nem kell többé a lakóknak, az élelmiszer és mosodai szállítást, és a szemétszállítást teljesen automatizálják majd.

(Fotó: Toyota)

Ez is érdekelhet:

Mesterséges szigeteken álló, önfenntartó várost terveztek Malajzia partjaihoz A tengerbe épülő BiodiverCity a fenntarthatóságra és az emberközpontúságra helyezi a hangsúlyt, a látványtervek alapján pedig nagyjából úgy néz ki, mint egy földi paradicsom.
Szaúd-Arábiában felépül a világ első utcák nélküli városa Neom, a szaúdi koronaherceg százötvenezer milliárd forintos projektje idén elkezdődik és rögtön egy olyan várossal indít, amelyben senkinek nem kell öt percnél többet sétálni ügyintézés miatt. A Line, a jövő városa, az embereké lesz, nem az autóké.
Plafonról lógó robottal könnyítené meg az életünket a Toyota A Toyota Research Institute által fejlesztett prototípusok jelentősen kibővítenék azoknak a házimunkáknak a körét, amit rábízhatunk a robotokra.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.