Elindult a Youtube új sorozata, amiben Robert Downey Jr. vezet be a mesterséges intelligencia rejtelmeibe

2019 / 12 / 20 / Bobák Áron
Elindult a Youtube új sorozata, amiben Robert Downey Jr. vezet be a mesterséges intelligencia rejtelmeibe
Nem tudjuk, hogy Robert Downey Jr.-nak mennyi köze lehet a mesterséges intelligenciához, vagy úgy általában a számítógépekhez. Annyi vélhetőleg nem, mint mondjuk David Attenborough-nak a természethez, de a Youtube választása minden bizonnyal nem is a szakértelme miatt esett a színészre, hanem mert ki magyarázhatna jobban olyan dolgokról, mint a transzhumanizmus, vagy a mesterséges idegrendszer, mint maga Tony Stark?

Persze azt tudjuk, hogy a színész egy ideje érdeklődik a technológia iránt, nemrég például alapított egy Footprint Coalition nevű szervezetet, ami a robotika és a mesterséges intelligencia segítségével tesz a környezeti katasztrófa elkerüléséért. Aki viszont a Youtube sorozata kapcsán valami vasemberes hókuszpókuszra számít, az csalódni fog, hiszen a The Age of A.I. (A mesterséges intelligencia kora) közel sem Robert Downey Jr.-ról szól - az ő szerepe nagyjából kimerül annyiban, hogy a műsor elején néhány percben felkonferálja a témát, néha narrálja a látottakat, de a műsor nem csap át egy egyszemélyes showba.

A Youtube érezhetően igyekezett olyan irányból megközelíteni az MI-témát, hogy az egy átlagos embernek is érdekes legyen, de azért azok se unják magukat halálra, akik napi szinten foglalkoznak technológiai témákkal. Emiatt persze néha elmennek kicsit utópisztikus, már-már Black Mirroros irányba, az első részben például többek között azt láthatjuk, ahogyan az Avatar speciális effektjeiért is felelős Mark Sagar a saját lányáról mintázott, digitális újszülöttet nevelgeti, amivel azt próbálja kideríteni, hogy lehet-e öntudata egy mesterséges intelligenciának. Elég messzire kerülünk tehát a jelenleg is használt, "hétköznapi" mesterséges intelligenciától, ami a telefonunkban segít jobb minőségű fotókat csinálni vagy lehetővé teszi az önvezető autóknak, hogy felismerjék az egyes objektumokat, de ez nem is feltétlenül baj.

A Youtube-on jelenleg a nyolcrészes sorozat első négy része érhető el, ezek közül egyelőre az első kettőt nézhetjük meg Youtube Premium előfizetés nélkül is. A részek tematikusan rendeződnek, így amíg az első rész például arról szól, hogy mik a technológia határai, a második rész az MI és az egészségügy kapcsolatát boncolgatja a Google DeepMind részlege által létrehozott WaveNet példáján keresztül. Egészen fantasztikus, ahogy a korábbi NFL-focista Tim Shawnak új hangot adtak, miután a férfi egy idegrendszeri betegség miatt beszédképtelenné vált, ugyanakkor a második rész egyértelmű figyelmeztetés is, hogy a sorozatot érdemes legalább minimális szkepticizmussal figyelni. A Youtube ugyanis a Google leányvállalata, akik erősen érdekeltek a mesterséges intelligencia fejlesztésében, tehát teljes kiegyensúlyozottságot, a technológia árnyoldalainak, veszélyeinek bemutatását valószínűleg nem ettől a sorozattól kell várnunk.

A The Age og A.I.-t ettől függetlenül bátran ajánljuk mindenkinek, aki akár csak felületesen is érdeklődik a technológia iránt, hiszen izgalmas példákon keresztül, és meglepően közérthetően beszél a mesterséges intelligencia különböző területeiről, az alig félórás részek pedig bőven a befogadható hosszúságon belül vannak.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.